Továbbra is bizonytalan a jobboldali fordulat Portugáliában

Az Alapjogokért Központ vendégkutatója szerint ugyanakkor jelenleg a konzervatív párt a legnépszerűbb az országban.

2023. 11. 16. 5:05
Borítókép: Antonio Costa, Portugália miniszterelnöke (Forrás: Twitter/Antonio Costa)
Antonio Costa, Portugália miniszterelnöke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politico Europe Portugáliára vonatkozó közvélemény-kutatása szerint Antonio Costa portugál miniszterelnök – aki nemrég benyújtotta a lemondását – szocialista pártjának (PS) népszerűsége az utóbbi hónapokban rohamosan  csökkenni kezdett, ezzel egy időben pedig a jobboldali konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága folyamatosan emelkedett. Jelenleg a PS 24 százalékon, míg a PSD 15 százalékon áll.

A Magyar Nemzet kérdésére Jorge González-Gallarza, az Alapjogokért Központ vendégkutatója elmondta, hogy a jobboldali fordulat kilátásai továbbra is nagyon bizonytalanok. A PSD szinte biztosan nem lesz képes önállóan kormányozni, és a szocialista vezetésű baloldali pártok szövetségét kell majd lemásolnia nem baloldali pártokkal. 

A legfőbb potenciális koalíciós partnerét, a nemzeti-populista Chega pártot azonban a PSD vezetése gyakran túl radikálisnak tartja. A PSD vezetője, Luís Montenegro az év során ismételten kizárta a szövetséget az André Ventura vezette párttal. Még ha ezt a szakadékot áthidalják is, a PSD és a Chega nem szerezhet együttesen elegendő mandátumot ahhoz, hogy sikerrel túléljék a parlament bizalmi szavazását. Szükség lehet olyan más pártok támogatására, mint például a kereszténydemokrata CDS-PP,  vagy akár a Liberális Párt

– tette hozzá Jorge González-Gallarza, aki szerint a márciusi választási eredményeket lekövethetik az Európai Parlamenti választási eredmények is.

A szakértő emellett hangsúlyozta, hogy az uniós választások egyértelmű jobboldali fordulatot hoznak majd a kontinens politikájában. A kutató szerint ezt a jobboldali fordulatot jelzik előre a különböző intézetek is, arra alapozva, hogy Magyarország mellett Olaszországban, Svédországban és Finnországban is jobboldali pártok győzedelmeskedhetnek az uniós választásokon.

Az előre hozott választásokat azok után írták ki Portugáliában, hogy António Costa miniszterelnök benyújtotta a lemondását egy korrupciós botrány közepette. Az államfő a a bejelentésében hangsúlyozta, hogy a parlamentet csak a 2024-es költségvetésről tartott végszavazást követően fogja feloszlatni, amit várhatóan november 29-én tartanak. 

Costa azok után nyújtotta be a lemondását, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették a kabinetfőnökét, és házkutatást tartottak több közintézményben.

A vizsgálatok Costa baloldali kormányának lítiumbányászattal és hidrogéntermelési projektekkel kapcsolatos állítólagos szabálytalanságaira összpontosítanak. A Lusa helyi hírügynökség, valamint az RTP közszolgálati televízió a hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy egyebek között megvesztegetés és a montalegrei lítiumbányák, valamint Sines városában a zöldhidrogén termelésével kapcsolatos koncessziók kiadása körüli visszaélések gyanúja miatt folyik vizsgálat. Costa tagadta esetleges érintettségét a korrupciós ügyben.

Borítókép: Antonio Costa, Portugália miniszterelnöke (Forrás: Twitter/Antonio Costa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.