Ukrán hadiipar: mire mennének egyedül, nyugati támogatás nélkül?

Komoly kérdésekkel kell szembenéznie az ukrán vezetőségnek, ha nem a kedvük szerint alakulnak a dolgok.

Forrás: Világgazdaság2023. 11. 24. 21:43
Harkiv, 2023. október 24. Ukrán rendõrségi kombinált mûszaki alakulat tagja aknamentesítést végez a kelet-ukrajnai Harkiv környékén 2023. október 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az alakulat tagja a 38 éves lembergi Andrij és az 55 éves dnyiperi Valerij, akik korábban aknamentesítés közben elveszítették a lábukat, és most visszatértek a szolgálatba. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen irányba induljon el Ukrajna, ha az Egyesült Államok kifarol mögüle és támogatást az EU-tól kaphatnak, ahol a jövő évi EP-választások számukra kedvezőtlenül is alakulhatnak.

Még akkor is, ha a Politico tudomására hozott, egyelőre bizalmasan kezelt EU-dokumentumtervezet Ukrajna nagymérvű megsegítését helyezi kilátásba. Tény, hogy az unió legyengült, más irányokat felvett hadiipara aligha tudja elégíteni Kijev igényeit. Lásd a megígért egymillió tüzérségi gránátot, amelynek jó, ha a harmadát le tudják szállítani a megígért időben, azaz 2024 márciusáig. Nem mindenki lelkesedése töretlen az EU-ban. Mint a németországi égisz alatt (2021 óta az Axel Springer SE a főtulajdonos) működő Politico európai kiadása megjegyzi, a szóban forgó EU-dokumentum igen bölcsen nem forszírozza az „egymillió gránát” ügyet, ami semmiképpen sem végződhet jól Brüsszel számára − írja a Világgazdaság.

Az EU hadiipar-fejlesztéséhez legfontosabb tényező, a brüsszeli politikai támogatás bizonytalan – aminek a hátterében a mind Európában, mind az Egyesült Államokban érzékelhető jobboldali erőeltolódás, a halványodó „Ukrajna-tudat” áll.

Nagy a bizonytalanság az Ukrajnának adott-adandó, nemzeti és/vagy az uniós keretek között megvalósítandó hadianyag-, illetve hadiipari támogatás aránya, a megvalósítás módja körül is. És azt sem tudni, hogy hol tarthat az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) által elindított, hét EU-tagállamot érintő, Ukrajnának szánt lőszerbeszerző akció.

Az ukrán hadiipar fejlesztéséhez, amit EU- és NATO-vezetők „közös európai érdekként” jellemeztek, mintegy két és fél milliárd eurós beszerzés (amiből EDA-adatok szerint egymilliárd euró már visszaigazolt megrendelés) azt jelzi, hogy kénytelenek a világpiachoz fordulni. Az EU forrásai nem tűnnek elégnek, főleg, ha hozzátesszük, hogy az amerikai szállítások folyamatosan csökkennek.

Ha Kijev növelni akarja a hadianyag-utánpótlásban az otthoni részt, rendbe kell tennie a honi hadiipart, ami borzasztó állapotban van, akárcsak a gazdaság egésze.

A legfontosabb hadiipari vállalatokat lebombázták az oroszok, akik naprakész információkkal rendelkeznek ezen gyárak kapacitásairól, gépparkjáról, a még rendelkezésre álló szakmunkaerőről –, hiszen ők teremtették meg az alapokat.

Az oroszok rakétacsapásai kívülről teszik tönkre a gyártást, belülről pedig a korrupció bomlasztja. Erről Jurij Kaszjanov rádiómérnök, ukrán katonatiszt, katonaidrón-tervező, a nonprofit alapon működő Matrix-UAV dróntervező iroda alapítója nyilatkozott, radikális lépéseket, az ukrán hadiipari vezetés lecserélését szorgalmazza.

Borítókép: Ukrán rendőrségi kombinált műszaki alakulat tagja aknamentesítést végez a kelet-ukrajnai Harkiv környékén 2023. október 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.