Vlagyimir Putyin kiosztotta a nyugati vezetőket + videó

Az orosz elnök először szólalt fel nyugati vezetők előtt a szerdai G20-csúcstalálkozón.

2023. 11. 22. 16:58
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. november 17. Vlagyimir Putyin orosz elnök a IX. Nemzetközi Kulturális Fórum Egyesült Kultúrák Fóruma címû esemény plenáris ülésén Szentpéterváron 2023. november 17-én. MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel Fotó: Mihail Metzel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin felszólalt a G20 online csúcstalálkozóján, amelynek résztvevői India 2023-as elnökségének eredményeit összegezték. Az orosz elnök megjegyezte, néhány kollégája beszédében azt mondta, megdöbbentette őket „Oroszország folyamatos agressziója Ukrajnában.”

„Megértem, hogy ez a háború és az emberéletek elvesztése mindenkit megdöbbent De a véres ukrajnai puccs 2014-ben, majd a kijevi rezsim háborúja a népe ellen a Donbászban? Az nem megdöbbentő? A polgári lakosság kiirtása Palesztinában, a Gázai övezetben ma nem döbbenetes? Nem döbbenetes, hogy az orvosoknak gyerekeken kell érzéstelenítés nélkül műtéteket elvégezniük? Az, hogy az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy Gáza hatalmas gyerektemetővé változott, ez nem megdöbbentő?” − fakadt ki az orosz elnök. 

A világgazdaságról szólva az orosz vezető megjegyezte, hogy az nagyszabású átalakuláson megy keresztül.

Új fejlesztési központok jelennek meg, az aktivitás ázsiai, afrikai és latin-amerikai régiókba tolódik. A helyzet kollektív konszenzusos döntéseket igényel, amelyek tükrözik a nemzetközi közösség tagjainak többségének véleményét.

„A világgazdaságra ma jellemző stressz, az egyes államok rosszul átgondolt makrogazdasági politikájának egyenes következménye. Dollár- és eurómilliárdok ömlöttek a gazdaságba és a bankrendszerbe, amik természetesen a globális infláció megugrását, az élelmiszer- és energiaárak gyors emelkedését váltották ki.” 

Ennek a politikának a következményeként a legszegényebb országok szenvedtek leginkább 

– hangsúlyozta az elnök.

„A nyitott és kölcsönösen előnyös együttműködés helyreállításához a globális gazdasági kormányzás rendszerének optimalizálására van szükség, mindenekelőtt a WTO teljes körű újraindítására, beleértve a választott bírósági eljárást is” – mondta Putyin.

Készek vagyunk együttműködni ezen sürgető problémák megoldásában a G20, valamint más nemzetközi intézmények keretein belül. Ez nyilvánvaló, különösen a BRICS-szövetségben, amelynek súlya és befolyása egyre nő 

− mondta Putyin. Az elnök hangsúlyozta, hogy „Oroszország továbbra is hozzájárul a fenntartható fejlődési célok eléréséhez, a Föld éghajlatának és biodiverzitásának megőrzéséhez, a világgazdaság digitális átalakulásához, valamint az élelmezés- és energiabiztonság biztosításához.”

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.