Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

A britek is kezdenek felébredni a migrációs nyomás alatt

Rishi Sunak: A legális migráció szintjét vissza kell fogni, és meg kell szüntetni a jelenlegi rendszerrel való visszaéléseket.

2023. 12. 05. 13:42
SUNAK, Rishi
London, 2023. november 22. A brit parlament sajtóosztálya által közreadott, videófelvételrõl készített kép Rishi Sunak brit miniszterelnökrõl a képviselõi kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján a törvényhozás alsóházában, Londonban 2022. november 22-én. MTI/AP/Brit parlament sajtóosztálya/Jessica Taylor Fotó: Jessica Taylor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány bejelentette a legális migráció visszaszorítására vonatkozó terveit, amelyek szerint a szakképzett munkakörökért járó minimálbér harmadával emelnék meg a minimálbért. Rishi Sunak miniszterelnök – akire nyomás nehezedik, hogy kezelje a rekordméretű migrációs nyomást – kijelentette:

A legális migráció szintjét vissza kell fogni, és meg kell szüntetni a jelenlegi rendszerrel való visszaéléseket. A bevándorlók száma túl magas, és ez egyre nagyobb problémát jelent hazánknak.

James Cleverly belügyminiszter hangsúlyozta, hogy ezek az intézkedések mintegy háromszázezer fővel csökkenthetik az éves nettó migrációt, akik pedig már itt vannak, azok számára ösztönzőleg hathat a magasabb bér – a brit migránsok jelentős része ugyanis jelenleg csak eltartott, nem járulnak hozzá a gazdasághoz. A tervek szerint nemsokára több migráns dolgozhat és a hazai munkavállalók is jobban járhatnak pénzügyileg.

A kormány döntését a szakszervezetek és vállalkozások bírálták, de a kormány hajthatatlannak tűnik az ügyben.

A franciák is ébredeznek

Ahogy arról nemrég lapunk is beszámolt, a francia szenátus, az ország felsőháza nagy többséggel úgy döntött, hogy megszünteti a tartózkodási engedély nélküli bevándorlók állami egészségbiztosítását. Kétszáz szenátor szavazott mellette, 136 ellene. Marine Le Pen Nemzeti Összefogás pártja nem képviselteti magát a felsőházban, amelyet a centrista republikánusok uralnak.

Mint ismert, az elutasított menedékkérők és illegális migránsok ellátása évente 1,2 milliárd euróba kerül a francia adófizetőknek. A biztosítás Németországhoz hasonlóan az orvosi és fogászati költségek teljes fedezetét állta mindazoknak, akik legalább három hónapja Franciaországban tartózkodnak. Mostantól csak az akut fájdalmak és a terhesség miatti sürgősségi orvosi ellátás marad a keretben.

Borítókép: A brit parlament sajtóosztálya által közreadott, videófelvételről készített kép Rishi Sunak brit miniszterelnökről a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félóráján a törvényhozás alsóházában, Londonban (Fotó: MTI/AP/Brit parlament sajtóosztálya/Jessica Taylor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.