A német családügyi minisztérium óvodai transzfelvilágosítást finanszíroz

A német szülők olyan „alapvető ismereteket” szerezhetnek az anyagból, mint hogy kik azok a transzneműek vagy mire vágynak a transzgyermekek.

Forrás: Mandiner2023. 12. 09. 20:25
'Manifa 2020' - Annual Feminist and Woman Rights Rally In Gdansk
POLAND-WOMAN-DAY-PROTEST Protesters with banners and LGBT movement rainbow flags are seen in Gdansk, Poland on 8 March 2020 The Manifa is annual feminist and woman rights rally to celebrate International Women's Day - a global day celebrating the social, economic, cultural and political achievements of women. Protesters demand woman rights, respect, and free choice of abortion. (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Michal Fludra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mandiner számolt be róla, hogy online elérhetővé vált a Megélt sokszínűség: Minden gyermeket örömmel látunk! című, a német adófizetők pénzéből terjesztett információs anyag. A dokumentum saját bevallása szerint azért fontos a tájékoztatás, mert részben a hiányzó háttértudás miatt vált ki a család és a társadalom részéről bizonytalanságot a transzneműség.

A német szülők olyan „alapvető ismereteket” szerezhetnek az anyagból, mint hogy:

  • kik azok a transzneműek;
  • mit kíván a transzgyermek;
  • ezen túl pedig megható történetekről is beszámol.

A kiadvány szerint „a transzgyermekek fiatal emberek, akikhez születésükkor olyan nemet rendeltek hozzá, amely nemi önképüktől eltér. A transzkislányok férfi testi jegyekkel »fiúknak« születnek. A transzfiúk női testi jegyekkel »lányoknak« születnek. Emellett vannak olyan gyermekek is, akik nem osztják be magukat vagy nem is beoszthatók a női vagy férfi kategóriák egyikébe. Őket nembinárisnak vagy abinárisnak nevezik.”

A dokumentum talán legkritikusabb része az, amikor megható történetekkel illusztrálják a transzgyermekek nehéz sorsát. 

Írnak benne például olyan háromévesről, akinek a szülei számára „sokk volt, amikor rájöttek, hogy gyermekük nem érzi magát a születési anyakönyvi kivonatában szereplő nemhez tartozónak”, és csak szakmai tanácsadás után tudtak az elfogadás útjára lépni, a környezetüket is beleértve.

Az üzenet persze megható, a német családügyi minisztérium és a Munkásjólét nevű szociális szövetség együttesen leszögezik, hogy a transzgyermekek csupán azt szeretnék, hogy „fogadják el őket úgy, ahogy vannak”.

Borítókép: Tüntetők transzparensekkel és LMBT mozgalmi szivárványzászlókkal a lengyelországi Gdanskban 2020. március 8-án. (Fotó: Michal Fludra/NurPhoto/ AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.