Az amerikaiak többsége szerint meg kellene büntetni az illegális migránsokat alkalmazó cégeket

Az amerikai választópolgárok 64 százaléka úgy véli, hogy az illegális külföldieket alkalmazó vállalkozások ellen büntetőeljárást kellene indítani és pénzbírságot kellene kapniuk.

2023. 12. 19. 12:59
Migrant Crossings At Southern Border Increase Ahead Of Title 42 Expiration
US-MIGRANT-CROSSINGS-AT-SOUTHERN-BORDER-INCREASE-AHEAD-OF-TITLE Fotó: MICHAEL GONZALEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fox News amerikai televíziós hálózat friss felmérése szerint az amerikai választópolgárok 64 százaléka úgy véli, hogy az illegális külföldieket alkalmazó vállalkozások ellen büntetőeljárást kellene indítani és pénzbírságot kellene kapniuk. 

A december 10–13. között végzett, több mint ezer regisztrált választópolgár részvételével készült felmérés rávilágít a munkáltatók megbüntetésének erőteljes támogatására, hasonlóan az országos kötelező E-Verify bevezetéséhez. (Az E-Verify egy webalapú rendszer, ahol a munkavállalók regisztrálhatnak és megerősíthetik a munkavállalói jogosultságukat az Egyesült Államokban.)

Az eredményekből kiderül, hogy mindössze 32 százalék ellenzi az ilyen politikát, ami az amerikai közvélemény egyértelmű konszenzusát hangsúlyozza. Ez a vélemény különösen figyelemre méltó a 2024-es elnök- és kongresszusi választásokra készülő jelöltek számára, mivel az ingadozó szavazók 61 százaléka és az önmagukat mérsékeltnek vallók 64 százaléka támogatja az országos kötelező E-Verify-t.

Érdekes módon még a demokraták körében is kedvezőnek találják az illegális külföldieket alkalmazó munkáltatók büntetőjogi felelősségre vonásának ötletét, 53 százalékuk támogatja az ilyen politikát. 

A republikánus oldalon majdnem 8:10 arányban fejezik ki azt az óhajukat, hogy a kötelező E-Verify-t országszerte bevezessék.

A választók széles körű támogatottsága ellenére a szövetségi adatok azt mutatják, hogy a munkáltatók ellen kevés büntetőeljárás indult illegális külföldiek alkalmazása miatt. 

A Fox News közvélemény-kutatása egybevág más felmérésekkel, amelyek szerint a kötelező E-Verify népszerű megoldás az illegális bevándorlás kezelésére az Egyesült Államokban.

A Rasmussen Reports novemberi felmérése szerint a valószínű amerikai szavazók közel 70 százaléka, köztük a dolgozó és az alsó középosztálybeli amerikaiak 68 százaléka támogatta az országosan kötelező E-Verify-t. Ez a vélemény kulcsfontosságú, figyelembe véve az amerikai munkavállalók és az illegális bevándorlók közötti versenyt a munkahelyekért.

Tom Cotton és Mitt Romney szenátorok idén törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely az országos kötelező E-Verify bevezetését szorgalmazza. A törvényjavaslat tartalmazza a szövetségi minimálbér fokozatos emelését is, 2028-ig 11 dollárra óránként.

Cotton kiemelte, hogy véget kell vetni az amerikai munkavállalók és az illegális bevándorlók közötti versenynek, és kijelentette: 

Az illegális munkaerő feketepiacának megszüntetése munkahelyeket nyit meg az amerikaiak számára. A minimálbér emelése lehetővé teszi az ezeket a munkahelyeket betöltő amerikaiak számára, hogy jobban eltartsák családjukat. A mi törvényjavaslatunk mindkettőt megvalósítja.

Figyelemre méltó elismerésként a The New York Times idén arról számolt be, hogy Florida kötelező E-Verify-törvénye hozzájárult a bérek emelkedéséhez az állam alacsony bérű iparágaiban. A Fox News közvélemény-kutatása hangsúlyozza, hogy ezek az érzelmek mennyire visszhangra találnak az amerikai közvéleményben, ami megalapozhatja az illegális bevándorlással kapcsolatos politikai változások lehetőségét.

Borítókép: Bevándorlók az Egyesült Államok és Mexikó határán (Fotó: Getty Images/AFP/Michael Gonzalez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.