Baleset történt a fukusimai atomerőmű területén

A létesítményben 2011 márciusában történt a csernobili baleset óta a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája.

Forrás: MTI2023. 12. 15. 7:22
null
Oma, 2021. november 15. Sugárszennyezett hûtõvizet tárolására alkalmas tartályok a természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima atomerõmûben, Omában 2021. november 15-én. A japán kormány és a TEPCO becslése szerint a 2011-ben katasztrófát szenvedett fukusimai atomerõmû megtisztítása akár 30-40 évig is eltarthat. A radioaktív elemeket tartalmazó, de már megtisztított hûtõvizet a tervek szerint 2023-ban kezdik vízalatti alagutakon keresztül az óceánba ereszteni. Az erõmûvet mûködtetõ Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) cég több mint egymillió tonna sugárszennyezett hûtõvizet gyûjtött tartályokba a Fukusima I. atomerõmû területén azóta, hogy a 2011. március 11-i nagy erejû földrengést követõ szökõár súlyosan megrongálta az erõmû három reaktorát. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radioaktív szennyeződés ért egy munkást a sérült fukusimai atomerőmű területén – közölte csütörtök este a Tepco, az erőmű üzemeltetője, ahol októberben már történt egy hasonló eset. Az incidens hétfőn történt, amikor a dolgozó a munka után levette teljes arcmaszkját, amelyre radioaktív anyag rakódott – számolt be a cég.

A teljes testén elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a belső szervek szennyezettsége nem haladta meg a nemzetközi biztonsági előírásokat, a munkavállaló egészségi állapota stabil

– közölte a Tepco.

További vizsgálati eredmények januárban válnak majd ismertté. A konszern emlékeztette fukusimai dolgozóit, hogy mindig nagyon gondosan tisztítsák meg maszkjaikat, mielőtt leveszik azokat. Október végén négy másik, a telephelyen dolgozó munkásra radioaktív anyagot tartalmazó víz fröccsent. Két munkást elővigyázatosságból kórházba szállítottak. Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a két kórházba került ember sugárterhelése nem haladta meg az erőműben érvényben lévő biztonsági előírásokat – derült ki a Tepco tájékoztatásából. „A csoport két tagjánál nem észleltek egészségügyi problémákat” – írták.

2011 márciusában a fukusimai Daiicsi erőmű három reaktorának magja megolvadt a területet ért óriási szökőár következtében, ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája az 1986-os csernobili baleset óta. Az atomerőmű területén még mindig több ezer ember dolgozik naponta az átfogó tisztítási és bontási munkálatokon, amelyek várhatóan még több évtizedig tartanak.

Augusztus végén a Tepco és a japán kormány megkezdte a megrongálódott erőműnél a mintegy 1,3 millió tonna megtisztított atomerőművi hűtővíz fokozatos tengerbe engedését, amelyet a katasztrófa után leolvadt három reaktor magjának hűtésére használtak. Ezt a folyamatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hitelesítette, de az diplomáciai válságot idézett elő Japán és Kína között, amely augusztus végén felfüggesztette a japán tengeri termékek teljes importját. Később Oroszország is így tett.

Borítókép: Sugárszennyezett hűtővizet tárolására alkalmas tartályok a természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima atomerőműben, Omában 2021. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.