Brüsszel pénzeli a Hamász alapítója által létrehozott Gázai Iszlám Egyetemet

Amíg a magyar alapítványi egyetemek Erasmus-támogatását Brüsszel nem akarja biztosítani, addig a terrorista tartalmakat népszerűsítő Gázai Iszlám Egyetemnek komoly pénzek jutnak a programban. Komoly üzenettel bír az is, hogy az uniós támogatásból épített vízvezetékekből készített rakéták tömegét vetette be a Hamász. Brüsszel a palesztin terrorszervezet októberi vérengzése után is folytatja a kétes finanszírozást.

2023. 12. 04. 15:24
null
Gázai övezet, 2023. november 29. Romos házak a Gázai övezet északi részén 2023. november 29-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tûzszünet hatodik napján. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 7-én váratlanul, több ezer rakétát kilőve indított terrortámadást a Hamász Izrael ellen. A vérfürdőnek ezerkétszáz halálos áldozata volt, de ezen túlmenően a terroristák kétszáznegyven embert ejtettek túszul.

Az iszlamista terrorral összefüggésben azonnal felvetődött a kérdés: mennyivel támogatja az EU a palesztinokat, és a történtek után szabad-e folytatni a folyósításokat. Azóta sajtóhírekből az is tudható, hogy az uniós források egy része a Hamász nevű terrorszervezetet segítette, bár ezt az EU-bürokrácia nem látja bizonyítottnak.

Kiderült például, hogy Brüsszel egy olyan felsőoktatási intézményt, az úgynevezett Gázai Iszlám Egyetemet is támogatott az Erasmus+ programon keresztül, amely terrorista tartalmakat népszerűsít. Köztudott, hogy a magyar alapítványi egyetemek hallgatóinak az uniós Erasmus-finanszírozást továbbra sem akarja biztosítani az EU-bürokrácia. Mindeközben az ebből a programból pénzelt palesztin egyetem könyvtárában az Izrael-ellenes műveletekben elesett Hamász-„mártíroknak” vagy a mozgalom fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak szentelt DVD-ket, iszlamista vezetők tüzes beszédeit, vagy szellemi vezetőjük, Ahmed Jaszin sejk pályafutását bemutató könyveket is lehet találni.

A Bennfentes.net szerint a politika és a vallás keveredése tette az egyetemet a Hamász táptalajává. Ismail Haniyeh, a leendő Hamász-kormány miniszterelnök-jelöltje is ott tanult, akárcsak Mohammed Deif, az Ezzedin al-Kasszam Brigádok vezetője, aki az október 7-i támadásokat szervezte. Egyebek mellett ő utasította a harcosokat, hogy robbanóanyagokkal és buldózerekkel törjék át a Gázát körülvevő kerítéseket.

A Telegraph korábban egy másik megdöbbentő uniós Hamász-támogatásról is beszámolt. Írásuk szerint az Európai Unió eddig közel ötven kilométer vízvezeték megépítésében segítette a palesztinokat annak ellenére is, hogy a Hamász korábban azzal büszkélkedett, hogy a terroristái ezekből rakétákat tudnak készíteni – és készítenek is. 2015 és 2022 között folyamatosan érkeztek támogatások a csővezeték kiépítésére, ennek a támogatásnak az összege az elmúlt tíz évben mintegy százmillió euróra rúgott.

Felmerül gyanú a segélyek kapcsán is. „Ahol a Hamász ilyen szinten jelen van az ott élő, elszigetelt népesség mindennapjainak irányításában, ott nem nehéz elképzelni, hogy a segélyek elosztásában is szerepet játszik. Főleg úgy, hogy azon a területen a segélyszervezeteknek, donoroknak is korlátozott kapacitásaik vannak a támogatás felhasználásának ellenőrzésére” – magyarázta a Magyar Nemzetnek egy nemzetközi segélyezésre rálátó forrásuk. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

Mindenesetre 2023. október 9-én Brüsszel bejelentette, hogy felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott fejlesztési támogatásait. A november 21-én lezárult vizsgálat eredményeként ugyanakkor azt állapították meg, hogy nem jutott pénz az iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz. Ezzel együtt az AP hírügynökség beszámolója alapján azt Valdis Dombrovskis költségvetési biztos sem tagadta, hogy a vizsgált összeg 12 százalékával kapcsolatban bizonyos NGO-k és partnereik felé még további tisztázó kérdéseik vannak. Szintén nem világos az uniós biztos szerint, hogy egy mintegy 8 milliárd eurós részösszeget használhattak-e gyűlöletbeszéd terjesztésére, illetve a terrorizmus dicsőítésére.

A palesztinoknak nyújtott 691 millió eurónyi támogatásból bőven juthatott a Hamász terroristáinak is. 2021 és 2023 között ugyanakkor összesen 1,2 milliárd eurót különített el az EU a palesztinok segítésére, ezzel pedig a világon a legnagyobb támogatójuknak számít.

A nemzeti konzultációban most a magyarok is véleményt nyilváníthatnak arról, hogy Brüsszel tovább pénzelje-e a terroristákat, és a magyaroknak járó jogtalanul visszatartott uniós forrásokból – egyebek közt – a Hamászt támogassa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.