Dél-Amerikában egy újabb háború törhet ki hamarosan

A venezuelai elnök hat rendeletet írt alá, mely egy vitatott régió annektálását irányozza elő.

2023. 12. 09. 14:14
VENEZUELA-POLITICS-MADURO Fotó: JHONN ZERPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolas Maduro venezuelai elnök hat rendeletet írt alá, amelyek a szomszédos Guyana nyugati részének, az Essequibo régiónak az országba való felvételét jelentik – írja az Ultimas Noticias című venezuelai lap alapján a Meduza független hírportál.

Az első rendelet állítólag magában foglalja az Essequibo Védelmi Nemzeti Bizottság létrehozását Delcy Rodriguez Venezuela ügyvezető alelnöke elnökletével, a második pedig a Guyana-Essequibo Integrált Védelmi Övezetet. Ezenkívül Maduro rendeletet írt alá a PDVSA állami olaj- és gázipari vállalat és egy kohászati ​​konglomerátum részlegeinek létrehozásáról a régióban.  

Mindezek mellett az elnök jóváhagyta az ország új térképét, benne Essequibóval, és ki is nevezte az új állam egyedüli vezetőjét.

Az olajban gazdag Guyana régió annektálásáról a venezuelai népszavazás eredménye alapján döntöttek: az ország illetékesei szerint a választók több mint 95 százaléka támogatta Essequibo annektálását.

Irfaan Ali guyanai elnök december 6-án  azt mondta  az Associated Pressnek, hogy kormánya már katonai segítséget kért szövetségeseitől és regionális partnereitől. 

Ha Venezuela továbbra is ilyen vakmerő és kalandos módon cselekszik, a régió kénytelen lesz reagálni. Pontosan ezt tesszük

 – mondta az elnök.

Venezuela és Guyana között az Essequibóval kapcsolatos vitának hosszú története van. Venezuela a területet a spanyol gyarmati időszakban a határain belülinek tekinti, és nem ért egyet a Nemzetközi Választottbíróság 1899-es döntésével, amely Essequibót az akkori Brit-Guyana részeként minősítette – emlékeztet a kiadvány.

Borítókép: Nicolas Maduro venezuelai elnök beszél kabinetjének tagjaival tartott megbeszélésen a caracasi Miraflores elnöki palotában 2022. június 6-án (Fotó: Jhonn ZERPA / Venezuelai Elnökség / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.