Demokraták: belföldön fenyegetnek, külföldön lefizetnek

A szuverenitásvédelmi törvénycsomag arról szól, hogy hol születnek a legfontosabb döntések az életünkről és kik hozzák azokat.

2023. 12. 23. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai baloldalnak általánosságban véve az a hozzáállása, hogy az ellenfeleit otthon, belföldön el akarja lehetetleníteni, és olyan módon akarja befolyásolni a választásokat, ami nem tisztességes, nem felel meg a demokratikus normáknak – fejtette ki Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Hír FM közös műsorában Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. – Számukra külföldön, tehát például nálunk, pedig pénzzel próbálják befolyásolni a választói akaratot – tette hozzá. Hangsúlyozta: ezt a fenyegetést nagyon komolyan kell venni – erről szól a szuverenitásvédelmi törvénycsomag –, mert végső soron a kérdés arról szól, hogy hol születnek meg a legfontosabb döntések az életünkről és kik hozzák meg ezeket. 

– A washingtoni demokraták nagyban tüzelik az orosz–ukrán háborút, a brüsszeli bürokraták pedig teljességgel lemondtak arról, hogy Európa érdekeit figyelembe vegyék – mondta Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője. Kifejtette: „revolverezett minket ez a társaság azzal, hogy 1956-hoz hasonlította Ukrajna helyzetét”. – Ez lassan nem is áll olyan messze a valóságtól. Mert mit kaptunk mi ’56-ban az Egyesült Államoktól? Szép ígéreteket, azon kívül semmit. Nagyon úgy tűnik, hogy az ukránokat is belehajtották ebbe a háborúba, amelyet az utolsó ukránig folytatnak – tette hozzá. 

Szikra Levente szerint az európai politikai válságra az lehet a megoldás, hogy az Európai Néppárt inkább a jobboldali pártokkal fogjon össze, és ne a liberálisokkal és a szocialistákkal. Ha ez a modell működőképes lehetne, az egy sokkal jobb Európai Uniót eredményezne – tette hozzá. De egyelőre még az is kérdéses, hogy többsége lehet-e egy ilyen felállásnak az Európai Parlamentben a jövő évi választások után, illetve az Európai Néppártnak lesz-e elég bátorsága, hogy ezt politikailag bevállalja. 

– Donáth Anna azért támadta be Gyurcsány Ferencet, mert a Momentum támogatottsága jelentősen visszaesett – mondta Zila János. – Láttunk különböző kísérleteket a párt részéről, hogy hogyan próbálják meg felhívni magukra a figyelmet, ez is ilyen. Gyurcsány kivárt, megvárta, hogy a késsel hadonászó Donáth Anna magát szúrja meg, és jelezte, hogy a Momentumnak össze kellene szednie magát, és támogatottságot szereznie – fejtette ki az elemző. 

Az igazság órájának adását ITT tekinthetik meg:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.