Egyelőre nem lesz tűzszünet Izraelben

Az izraeli erők kiterjesztették a szárazföldi támadásaikat.

Forrás: Euronews, The Times of Israel2023. 12. 31. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael háborúja a Hamász ellen „még hosszú hónapokig” folytatódik. Ezt mondta Benjámin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök egyben megköszönte a Biden-kormányzat folyamatos támogatását is, beleértve a sürgősségi fegyvereladások jóváhagyását. A minap Antony Blinken amerikai külügyminiszter 147,5 millió dolláros (133 millió eurós) eladásról döntött.

Erre ebben a hónapban már a második alkalommal került sor – írja az Euronews. A kormányfő méltatta azt is, hogy Washington megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetet kívánó határozatát.

 

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború október 7-i kezdete óta több mint 21 600 palesztint öltek meg. A meggyilkoltak mintegy hetven százaléka nő és gyermek volt. A gázai harcokban elesett izraeli katonák száma 172-re emelkedett, miután a hadsereg további két halálesetet jelentett be – jelenti a The Times of Israel izraeli napilap.

Az Euronews cikke szerint a háború miatt Gáza 2,3 millió lakosának mintegy 85 százalékának el kellett hagynia otthonát. Ők tömegesen kerestek menedéket olyan Izrael által kijelölt biztonságos területeken, amelyeket a hadsereg ennek ellenére lebombázott.

Az izraeli erők ezen a héten egyébként kiterjesztették szárazföldi offenzívájukat, így több tízezer palesztin özönlött be a dél-gázai övezetben Rafahba, az amúgy is zsúfolt városba.

Sátrak és rögtönzött kunyhók ezrei emelkedtek Rafah külvárosában, az ENSZ raktárai mellett. Azok, akik nem találtak helyet a túlterhelt óvóhelyeken, az utak szélén vertek sátrat.

Borítókép: Palesztinok használható tárgyakat gyűjtenek össze egy izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között a Gázai övezet középső részén levő Deir al-Balah városban 2023. december 29-én. (Fotó: MTI/AP/Adel Hana)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.