Ezt várja az amerikai elnökválasztástól Moszkva

Szergej Lavrov szerint Washington hibái miatt romlottak meg a végsőkig az orosz–amerikai kapcsolatok.

Forrás: RIA Novosztyi2023. 12. 31. 11:19
LAVROV, Szergej
Szkopje, 2023. december 1. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) 30. miniszteri szintû találkozójának második napi ülésén az észak-macedón fõvárosban, Szkopjéban 2023. december 1-jén. Az EBESZ-nek 57 tagállama van, köztük Ukrajna és a vele hadban álló Oroszország. A háború 2022. februári kezdete óta Moszkva több kulcsfontosságú döntést is blokkolt a szervezetben, köztük az EBESZ költségvetését. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyinterjút adott az orosz állami hírügynökségnek, a RIA Novosztyinak Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter a 2023-as eredményeket követően értékelte a jelenlegi szerbiai helyzetet, ahol folytatódnak az ellenzéki tiltakozások, beszélt a palesztinok közötti egység megvalósításának kilátásairól és arról, hogy mit vár Moszkva az amerikai elnökválasztástól. 

 

Nyugati beavatkozás Szerbiában

Az interjú elején a szerbiai helyzetről kérdezte a hírügynökség Lavrovot, illetve arról, hogy Moszkva valóban segített-e Belgrádnak titkosszolgálati adatokkal felkészülni az ellenzéki zavargásokra.

Az Oroszország és Szerbia közti párbeszéd ütemes és a nyitottság jellemzi – mondta a külügyminiszter, aki hozzátette: az együttműködés különféle területeken valósul meg, többek között a biztonság területén.

Ami Belgrádban történt, az egy újabb kísérlet egy illegális hatalomátvétel megszervezésére. Úgy tűnik, hogy Nyugaton nem mindenki hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy a szerb választók támogatásukat fejezték ki Vucsics elnök és politikai irányvonala mellett a választásokon.

– húzta alá az orosz politikus. Kiemelte: ez nem új keletű. Mint fogalmazott: köztudott, hogy általában hogyan végződnek az ilyen kalandok. Elég csak felidézni a 2014 februári ukrajnai puccsot, amelyet Washington és Brüsszel ihletett. 

Szergej Lavrov hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szerbiai általános helyzetet stabilnak értékelik. Az ország vezetése határozottan kézben tartja a helyzetet.

 

Igazságos megtorlás vár a „bűnös” ukránokra

Az orosz–ukrán háborúról is beszélt a külügyminiszer. Azt mondta, már folyik a nyomozás a – mint fogalmazott – kijevi rezsim bűneinek ügyében. Az orosz bűnüldöző szervek gondosan rögzítik és dokumentálják az „ukrán neonácik” által elkövetett atrocitásokat. Ez a munka pedig nem csak a különleges katonai művelet időszakára vonatkozik – tette hozzá. Donbasz polgári lakosságának szenvedése jóval korábban, még 2014-ben kezdődött. A felelősöket is bíróság elé állítják – szögezte le az orosz diplomácia vezetője.

Mintegy kilencszáz személy ellen több mint négyezer büntetőeljárás indult. Nemcsak radikális nacionalista egyesületek tagjai, az ukrán biztonsági erők és zsoldosok képviselői vannak köztük, hanem Ukrajna katonai és politikai vezetésének képviselői is.

– nyomatékosította Lavrov. Aláhúzta: mindegyikük igazságos megtorlásban részesül.

 

Palesztin egységet szorgalmaz Moszkva

A közel-keleti eseményekkel kapcsolatban hozzáfűzte: Oroszország következetesen kiáll a palesztin–izraeli tárgyalások elindítása mellett. Az egyik akadály ennek útjában továbbra is a palesztin egység hiánya – mondta. 

Az újságíró feltette a kérdést Lavrovnak, hogy Oroszország újragondolhatja-e a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták bevetésére vonatkozó egyoldalú moratóriumát. Erre a külügyminiszter úgy válaszolt, a moratórium melletti elkötelezettségük szorosan kapcsolódik az amerikai gyártmányú rakéták esetleges megjelenéséhez az érintett régiókban. 

Nyilvánvaló, hogy a Washington általi további rakétakockázatok komoly megtorló intézkedéseket követelnek tőlünk

 – nyilatkozta Szergej Lavrov.

 

Mi van, ha jövőre Trump nyer?

Az interjúban szót ejtettek az orosz–amerikai kapcsolatokról s arról is, hogy Moszkva készen áll-e annak helyreállítására.

Az Egyesült Államokkal való teljes párbeszéd helyreállítására való készséget nem szabad természetesnek venni. Az orosz–amerikai kapcsolatok a végsőkig romlottak Washington hibája miatt

 – mondta. 

A külügyminiszter ugyanakkor kiemelte: noha a Fehér Ház továbbra is óvakodik attól, hogy mindent leromboljon, ami a kapcsolatból megmaradt, az amerikaiak nyilvánvalóan nem állnak készen a kölcsönös tiszteleten és egymás érdekeinek figyelembevételén alapuló őszinte párbeszédre.

Egyes területeken csak azután tudunk eljutni a békés együttélés és viszony képletéhez, ha Washington felismeri alapvető nemzeti érdekeinket, és komoly tárgyalásokba kezd. Eközben az Egyesült Államok uralkodó körei tagadják a többpólusú világ valóságát, és továbbra is saját felsőbbrendűségükben és kizárólagosságukban gondolkodnak

 – fűzte hozzá az orosz politikus.

Az amerikai politikai berendezkedés pártállástól függetlenül ellenségnek és egzisztenciális fenyegetésnek tekinti Oroszországot

 – jelentette ki Lavrov.
 

Tekintettel a kérdésben a meglévő pártok közötti konszenzusra, naivitás lenne a kapcsolatok javulását remélni, ha a republikánus jelölt nyer. Összességében nem érdekel minket, hogy ki nyeri az Egyesült Államok elnöki posztjáért folytatott versenyt

– zárta szavait az orosz külügyminiszter.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletet tart az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 30. miniszteri szintű találkozójának második napi ülésén az északmacedón fővárosban, Szkopjéban 2023. december 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.