Elszólta magát a német politikus: valójában ezért megy a háború Ukrajnában

Roderich Kiesewetter, a CDU titkosszolgálati szakértője szerint Európa energiaátállása a tét.

Forrás: Junge Freiheit2023. 12. 28. 19:02
null
Szúrat, 2023. október 5. Alapanyagok egy szúrati gyémántfeldolgozó mûhelyben 2023. október 2-án. A világ gyémánt-termelésének mintegy 80 százalékát a nyugat-indiai városban darabolják és csiszolják. Az Európai Tanács elnöke szerint az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz háború miatt korlátozni tervezi az orosz gyémántimportot. A világon kitermelt nyersgyémánt körülbelül egyharmadát az Alrosza orosz gyémántbánya-vállalat hozza forgalomba, a kivitele több mint 4,5 milliárd dolláros bevételt eredményez Oroszországnak. MTI/EPA/Divjakant Szolanki Fotó: Divjakant Szolanki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború tovább folytatódik, bár a frontok beállni látszanak a kemény ukrán fagyban. Mindeközben különböző elméletek látnak napvilágot arról, hogy milyen háttérmegállapodások és egyezségek tartják életben a konfliktust, ahelyett hogy a béke felé törekednének a felek.

Roderich Kiesewetter, a CDU titkosszolgálati felelőse újabb elméletet hozott nyilvánosságra a háború céljait tekintve – állítja a Junge Freiheit hetilap. 

A szakértő szerint a geopolitikai-gazdasági színtéren is vívott háború egyik oka a Donbaszban található gazdag lítiumforrás, amely az Európai Unió energiapolitikájához elengedhetetlenül szükséges lenne. 

(8:20-tól az említett rész)

Roderich Kiesewetter, aki a CDU külpolitikai szakértője és a német titkosszolgálatokért felelős parlamenti ellenőrző bizottság elnökhelyettese, elmondta: 

Ez egy rendkívüli gazdasági kérdés is: ha Ukrajna összeomlik, az utókövetési költségek sokkal nagyobbak lesznek, mint ha most sokkal erősebben lépnénk be. És ha Európa meg akarja valósítani az energiaátállást, akkor saját lítiumlelőhelyekre van szüksége. Európa legnagyobb lítiumlelőhelyei a Donyeck és Luhanszk régióban vannak.

A CDU politikusa rávilágított:

Ezért akarja őket Oroszország is, hogy függővé tegyen minket az energiaátállásban, tekintettel az elektromos motorokra. Tehát itt is teljesen más célok állnak a háttérben. És ezért van szükség a polgárok egységes erőfeszítésére, hogy a politikusainknak legyen hátterük, hogy többet tegyenek Ukrajnáért.

Borítókép: Alapanyagok egy szúrati gyémántfeldolgozó mûhelyben 2023. október 2-án (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.