Henry Kissinger két arca: a zseni és a rezsimek segítője

Hideget és meleget is kapott élete során Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter, aki megjósolta a Szovjetunió összeomlását, és külpolitikájával elősegítette Kína felemelkedését. A legtöbben forradalmi meglátásai és zseniális stratégiái miatt néztek fel rá, mások azonban gyakran vádolták azzal, hogy a politikai sikerek érdekében semmibe vette a demokráciát és az emberi alapvető jogokat. Akárhogy is, még azok is elismerik a munkásságát, akik általánosságban ellenezték azt, hiszen a legtöbb jóslata igaza lett, a döntései nagy része pedig igazolást nyertek. Kissinger november végén, százévesen halt meg.

2023. 12. 31. 6:50
Henry Kissinger
(FILES) Former US Secretary of State Henry Kissinger waves after receiving an award during a ceremony at the Pentagon honoring his diplomatic career May 9, 2016 in Washington, DC. Former US secretary of state Henry Kissinger, a key figure of American diplomacy in the post-World War II era, died November 29, 2023 at the age of 100, his association said. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Henry Kissinger legnagyobb diplomáciai teljesítménye, hogy az Egyesült Államok hajlandó volt Kína felé nyitni, és végül ez vezetett ahhoz a 45 éves amerikai politikához, amely Peking gazdasági felemelkedését segítette. Ez ugyanakkor Washington eddigi legnagyobb stratégiai ellenfelét hozta létre – erről írt egy véleménycikkben Brahma Chellaney, az újdelhi Centre for Policy Research stratégiai tanulmányok professzora. Az indiai Nemzetbiztonsági Tanács korábbi tanácsadója szerint

ennek a megközelítésnek az ára többek között az volt, hogy egy agresszívabb és expanzívabb Kínának adta meg a hatalmat, és a kommunista párt uralmát állandósította.

KISSINGER, Henry
1973. október 12-én a külügyminisztérium washingtoni épületében készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről. Fotó: MTI/AP

Kína továbbra is túl fontos az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából ahhoz, hogy a pillanatnyi érzelmek miatt kockáztassuk a kapcsolatot. – írta a volt külügyminiszter a Washington Post egyik cikkében. Az USA-nak szüksége van Kínára mint lehetséges ellensúlyra a szovjet törekvésekkel szemben Ázsiában, és szüksége van Kínára, hogy a japánok szemében fontos maradjon mint az ázsiai események kulcsfontosságú alakítója.

 

Kissinger, az államférfi

Charles A. Kupchan, a Georgetown Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora és a Council on Foreign Relations vezető munkatársa pedig arról írt a New York Times hasábjain, hogy Henry Kissinger a második világháború utáni Amerika kiemelkedő államférfija volt. Nem csupán politikai döntéshozó, hanem egy kiváló stratéga volt, aki a világról koncepciózusan gondolkodott, és a történelem, a geopolitika árnyalt megértésére támaszkodott az amerikai államvezetés irányításához.

A volt tárcavetető nemrégiben bekövetkezett halála után a kritikusok kórusa azt állította, hogy a reálpolitika szabályai szerint játszva lábbal tiporta az amerikai értékeket, feláldozva az emberi jogokat és a demokratikus eszméket a geopolitikai előnyök szolgálatában. A professzor szerint ugyanakkor ha mindez még igaz is lenne, akkor sem vonna le semmit a diplomáciai teljesítményéből. A pragmatikus realizmus, amely hatékony diplomáciáját megalapozta, két alapelvre támaszkodott. 

Először is, megértette, hogy a nemzetközi stabilitás a hatalmi egyensúly megőrzésétől függ, ami viszont a stratégiai visszafogottság gyakorlatán és az összes jelentős állam által legitimnek tekintett rendező szabályok kialakításán alapul. Másodszor, megértette, hogy a jó stratégia azt jelenti, hogy a kötelezettségvállalásokat és az erőforrásokat egyensúlyban kell tartani azáltal, hogy olyan elérhető célokat követünk, amelyek összhangban vannak a rendelkezésre álló eszközökkel. 

Az eredmény egy olyan államvezetés, amely külföldön sikert és belföldön támogatást eredményez.

Mára Washington elvesztette a kapcsolatot ezekkel a fogalmakkal

– vélekedik Kupchan.

KISSINGER, Henry; NIXON, Richard
1973. szeptember 22-én a washingtoni Fehér Házban készített kép Henry Kissinger akkori amerikai külügyminiszterről (b) és Richard Nixon volt amerikai elnökről. Fotó: MTI/AP


Óriási űr maradt Henry Kissinger után a világpolitikában

Henry Kissinger november végén, százéves korában connecticuti otthonában hunyt el. A német származású amerikai diplomata Richard Nixon és Gerald Ford amerikai elnökök regnálása alatt kulcsfontosságú szerepet töltött be az Egyesült Államok külpolitikájában.

Noha az amerikai diplomata a 70-es években befejezte politikai karrierjét, egészen haláláig aktívan részt vett az Egyesült Államok politikai életében: ott volt a Fehér Ház ülésein, és számos könyvet írt többek közt geopolitikai témákban.

Henry Kissinger 1923. május 27-én született Németországban Heinz Alfred néven, zsidó családban. Származása miatt a család 1938-ban az Egyesült Államokba menekült, 1943-ban Kissinger amerikai állampolgárságot kapott. Három évig a hadseregben szolgált, majd a hírszerzéshez került. Tanulmányai során alapszakos, mesterszakos és doktori diplomát is szerzett, ezt követően nemzetközi kapcsolatokat tanított a Harvard Egyetemen.

Számos kritika érte az évek során: voltak, akik azzal vádolták, hogy a Szovjetunióval való rivalizálásra nagyobb hangsúlyt helyezett, mint az emberi jogokra.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett néhai amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó halála megrendítette a világot. Novák Katalin köztársasági elnök X-oldalán emlékezett meg a diplomatáról.

Egyike volt azoknak, akik a XX. század második felében a nemzetközi politikát, és így a történelmet is alakították. Nagyszerű élet, nagyszerű örökség. Felhívása, miszerint az ukrajnai háborút békemegállapodással kell lezárni, ma is időszerű

– fogalmazott bejegyzésében Novák Katalin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az elsők között üzent Kissinger özvegyének:

Kérjük, fogadja őszinte részvétünket férje, Henry Kissinger halála miatt. Kiváló diplomata, bölcs és előrelátó államférfi hunyt el

 – állt az elnök üzenetében.

Olaf Scholz német kancellár egy korábbi képet osztott meg a néhai amerikai diplomatáról az X-en. A bejegyzésében pedig azt írta: 

Henry Kissinger úgy alakította az amerikai külpolitikát, mint kevesen mások. Az USA és Németország közötti transzatlanti barátság iránti elkötelezettsége jelentős volt, és mindig közel maradt német hazájához. A világ elveszített egy nagy diplomatát.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke is őszinte részvétét fejezte ki Kissinger halála miatt.

Kissinger volt külügyminiszter nagy eredményeket ért el a regionális béke és stabilitás terén, többek között az Egyesült Államok és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásában

– olvasható a kormányfő X-en közölt szövegében.

Henry Kissinger halálával Amerika elvesztette az egyik legmegbízhatóbb és legjellegzetesebb hangot a külügyekben. Régóta csodálom azt a férfit, aki fiatal fiúként egy zsidó családból menekült el a nácik elől, majd az Egyesült Államok hadseregében harcolt ellenük

– írta George W. Bush volt amerikai elnök Kissinger halálhírére reagálva.

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter szerint Kissinger kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai és a világtörténelemben. 

Mindig támogatott, és tájékozottsága, bölcsessége jobbá és felkészültebbé tett minden beszélgetésünk után

 – írta Pompeo az X-en.

Ezekben a kérdésekben igaza volt Kissingernek

Bár számos kritikusa volt, a legtöbb politikai kérdésben beigazolódtak a jóslatai. Legelőször is megjósolta a Szovjetunió összeomlását. Úgy gondolta, hogy a szovjet rendszer fenntarthatatlan, s annak belső ellentmondásai elvezetnek majd a rendszer bukásához – bár ehhez kellett a fegyverkezési verseny, de végtére is

ez a legfontosabb jóslata volt Magyarország kapcsán, és be is jött.

Előre jelezte Kína felemelkedését. Nem csupán azért, mert minden kupec a saját lovát dicséri, és Kissinger favoritja éppenséggel a Kínával való kooperáció volt a szovjetek rovására; de előre látta Kína – népessége, szorgalma, s nem utolsósorban a központi irányítása miatti – globális hatalommá válásának esélyét, és ezért is szorgalmazta a két nemzet közötti kapcsolatok megnyitását.

Henry Kissinger volt az első a történelemben, aki egy saját maga által kidolgozott elméletet alkalmazott a gyakorlatban – mutatott rá lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Gyakorlatilag egy új nemzetközi rendet hozott létre

– magyarázta a biztonságpolitikai szakértő. Rámutatott, Kissingert összes hibája és bűne ellenére elfogadta a világ. „Maradandót alkotott és kiváló szakértő volt” – hangsúlyozta Nógrádi György.

Borítókép: Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter integet, miután kitüntetést kapott a Pentagonban tartott, diplomáciai pályafutását méltató ünnepségen 2016. május 9-én Washingtonban (Fotó: AFP/Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.