Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

III. Károly nyakkendőjére figyel a világ + videó

A brit uralkodó ruhadarabjával üzent Rishi Sunak miniszterelnöknek.

2023. 12. 05. 15:03
COP28 In Dubai High Level Segment
Prime Minister of Pakistan Anwaar-ul-Haq Kakar and King Charles III walk at the Expo City ahead of the United Nations Climate Change Conference COP28 High Level Segment meeting in Dubai, United Arab Emirates on December 1, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő ruhadarabot választott a Dubajban megrendezett ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóra (COP28) III. Károly brit király: az uralkodó nyakkendőjén ugyanis a görög zászló látható, emellett zsebkendője is a zászló színeivel megegyező, azaz kék–fehér volt. Noha a király édesapja, Fülöp edinburgh-i herceg, valamint apai nagyapja, András görög királyi herceg Görögországból származtak, a nyakkendőválasztás mégis szokatlan, tekintve, hogy éppen diplomáciai csörte előzte meg.

November végén Rishi Sunak brit miniszterelnök az utolsó pillanatban lemondta görög hivatali kollégájával, Kiriákosz Micotákisszal tervezett találkozót, miután ismét fellángolt az Elgin-márványok néven ismert kincs sorsa. London azzal magyarázta a találkozó lemondását, hogy az egyeztetések során a műemlék került volna középpontba.

Az ügy érdekessége, hogy III. Károly nemcsak beszéde közben viselte a görög zászlót ábrázoló nyakkendőt, hanem Sunakkal való találkozóján is – a brit sajtó szerint az uralkodó így üzenhetett a miniszterelnöknek.

Athén már régóta szeretné visszakapni az Elgin-márványokat, múlt hónapban a görög miniszterelnök úgy fogalmazott, „olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát fejbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék” – idézte az MTI. A 2500 éves műemlék egy részét 1806-ban Sir Edward Elgin angol diplomata vásárolta fel, aki akkoriban a brit birodalom nagykövete volt a térséget fennhatósága alatt tartó török portánál. Az Elgin-márványokat 1816-ban vásárolta fel a brit kormány és a londoni British Museumban helyezte el.

Görögország szerint az athéni Parthenón szobrai megvétele nem törvényes vásárlásnak számít, hanem lopásnak.

 

A The Guardian brit napilap kiemelte, amennyiben valóban üzenni akart Sunaknak III. Károly, az nem egyedi eset lenne, II. Erzsébet, tavaly elhunyt brit királynő is gyakran ruhaválasztásaival közvetítette üzenetét. Például 2017-ben búzavirágkék színű, sárga díszítésekkel ellátott kalapban nyitotta meg a parlament ülését, amelyen az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére készültek fel. 2022-ben szintén címlapokra került a néhai uralkodó viselete: aznap kék-sárga ruha-összeállításban jelent meg, amikor a róla elnevezett londoni metróvonalat megnyitotta – a brit sajtó szerint a színek egyértelműen Ukrajna támogatására utaltak.

Borítókép: III. Károly brit király és Anvár-ul Hak Kakar pakisztáni miniszterelnök Dubajban, az ENSZ klímacsúcsán (Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.