Mateusz Morawiecki: Az EU-nak fel kell hagynia a további hatáskörök megszerzését célzó, kapzsi törekvéseivel

December 15-én eléri a műveleti készenlétet az észak-lengyelországi Redzikowóban létesülő rakétavédelmi bázis – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő hétfőn a kabinetjéről szóló bizalmi szavazást megelőző, a varsói szejmben elmondott programbeszédében.

Forrás: MTI2023. 12. 11. 13:49
MORAWIECKI, Mateusz
Rybnik, 2023. október 12. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) kampányol a délnyugat-lengyelországi Rybnikben 2023. október 12-én. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági és szociális ügyeket is érintő, közel másfél órás beszédben Morawiecki kitért védelmi témákra is. 

Alapvető célnak a 300 000 fős, jól felszerelt hadsereg kiépítését nevezte, és megerősítette: védelmi célokra a bruttó hazai termék négy százalékát szánják.

Közölte: az Európai Unió (EU) szintjén Varsó az utóbbi hetekben elérte, hogy a védelmi kiadásokat ne számítsák be az állami költségvetési hiányba, ami fontos az esetleges túlzottdeficit-eljárás szempontjából.

Felidézte: Lengyelországban több mint tízezer amerikai katona állomásozik. Az amerikai fél azt közölte, hogy „néhány nap múlva, december 15-én, eléri a műveleti készenlétet a redzikowói rakétavédelmi bázis” – tudatta Morawiecki.

A 2016 óta Redzikowóban épülő bázis az egyik eleme az amerikai rakétavédelmi rendszer európai részének (EPAA).

Beszédében Morawiecki az ország szuverenitását nevezte az egyik alapvető értéknek. Aláhúzta: 

kormánya nem ért egyet a tagállami hatáskörök további elvonásával az EU-ban. Ha az EU fenn akar maradni, fel kell hagynia „a további hatáskörök megszerzését célzó kapzsi törekvéseivel” 

– jelentette ki. Hangsúlyozta: Lengyelország helye az EU-ban van, szerepe pedig az, hogy aktívan javítsa a közösséget.

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős parlamenti alsóházban (szejm), de nem rendelkezik önálló többséggel. A négy tömörülésből alakult, eddig ellenzéki pártokból álló parlamenti koalíciónak (Polgári Koalíció – KO, Lengyel Parasztpárt – PSL, Lengyelország 2050 – PL2050, Új Baloldal), együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van.

Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg kormányalakítással Morawieckit mint a legtöbb mandátumot nyert frakció jelöltjét. A november 27-én hivatalba lépett kabinetről a szejm hétfő délután tart bizalmi szavazást.

Ha Morawiecki kormánya nem nyeri el a szejm bizalmát, megkezdődik a kormányalakítás második szakasza, amelyben nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A többségi koalíció közös kormányfőjelöltje Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform elnöke. A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, beiktatása pedig szerdán lehetséges.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.