Megtalálhatták az eltűnt malajziai gép egy darabját?

Ausztrál halászok már néhány hónappal az eltűnése után megtalálhatták a 2014 márciusában eltűnt maláj repülőgép roncsának egy nagyobb darabját, azonban a hatóságok nem hittek nekik. Egyikük most a médiához fordult abban bízva, hogy egy esetleges újabb kutatóakció lezárást hozhat az érintett családoknak.

2023. 12. 21. 8:21
null
Nosy Boraha, 2016. június 10. 2016. június 10-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép egy repülõgép roncsdarabjáról, amelyet Blaine Gibson, egy amerikai ügyvéd talált a madagaszkári Nosy Boraha szigeten. A fellelt roncsdarab nagy valószínûséggel a Malaysia Airlines MH370-es járatából származik. A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó utasszállító gép 2014. március 8-án tûnt el, 239 emberrel a fedélzetén. (MTI/EPA/Blaine Gibson) Fotó: BLAINE ALAN GIBSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárcsak soha ne láttam volna azt a dolgot… de hát ott volt. Egy repülőgép szárnya volt

– mondta a Sydney Morning Heraldnak adott interjújában Kit Olver nyugdíjas ausztrál halász.

Olver elmondta, 2014 szeptemberében vagy októberében halászhajójuk Dél-Ausztrália partjainál egy roncsdarabra bukkant, ami szerinte egyértelműen egy utasszállító gép szárnya vagy annak egy darabja lehetett.

A legénység egyetlen másik még élő tagja, George Currie szerint a fehér roncsdarab olyan nehéz volt, hogy nem tudták felhúzni a fedélzetre, le kellett vágniuk a hálójukat, amelybe beakadt.

Amikor értesítették az ausztrál tengeri biztonsági hatóságot (AMSA) a felfedezésről, ők azt mondták, valószínűleg egy orosz hajóról leesett konténer darabjára akadhattak, és nem vizsgálták át a területet.

A halászok az elmúlt kilenc évben nem beszéltek nyilvánosan arról, hogy mit találtak. Olver most azért fordult a sajtóhoz, mert azt reméli, ez ráveheti az AMSA-t, hogy vizsgálja át a területet, és a hozzátartozóikat gyászoló családok talán végre lezárásra lelhetnek.

A maláj légitársaság MH370-es járata 2014. március 8-án szállt fel Kuala Lumpurból, de a földi irányítás már a Peking felé tartó út első órájában elvesztette vele a kapcsolatot, amikor a Thai-öböl felett haladt 239 emberrel a fedélzetén.

A maláj, kínai és ausztrál hatóságok csaknem két évig keresték nagy erőkkel a gép roncsait az Indiai-óceánon, de csak néhány kisebb darabot találtak meg. A 133 millió dollárt felemésztő kutatóakciót végül 2017 januárjában függesztették fel.

A nemzetközi baleseti vizsgáló csapat jelentése szerint, amelyet 2018-ban tettek közzé, a roncs nélkül lehetetlen pontosan megállapítani, hogy mi vezetett a gép végzetéhez.

Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök 2020-ban egy dokumentumfilmben azt mondta, hogy a maláj kormány legfelsőbb szintjén régóta azt gyanítják, hogy az MH370-es járat pilótája szándékosan vezette a halálba utasait, azonban 2018-as jelentés nem talált bizonyítékot arra, hogy a pilóták bármelyike szokatlanul viselkedett volna vagy stresszes időszakon ment volna át.

Az eltűnt maláj gép sorsa tehát továbbra is rejtély maradt. Az év elején az MH370-es járat fedélzetén tartózkodók családtagjai felszólították a malajziai kormányt, hogy engedélyezze az Ocean Infinity amerikai tengerfenék-kutató cégnek, hogy új keresést indítson az eltűnt Boeing 777 után, és végre pontot tehessenek a rejtély végére. 

Borítókép: 2016. június 10-én közreadott, dátummegjelölés nélküli kép egy repülőgép roncsdarabjáról, amelyet Blaine Gibson, egy amerikai ügyvéd talált a madagaszkári Nosy Boraha szigeten. A fellelt roncsdarab nagy valószínûséggel a Malaysia Airlines MH370-es járatából származik. (Fotó: MTI/EPA/Blaine Gibson) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.