Nem enged Koszovó, nem szavazhatnak a szerbek

Az ohridi megállapodás is része lehet a Szerbia uniós integrációjához szükséges feltételrendszernek.

2023. 12. 07. 7:14
null
Leposavic, 2023. június 2. A NATO-parancsnokság alatt mûködõ koszovói békefenntartó erõ, a KFOR amerikai katonái a leposavici városháza elõtt õrködnek 2023. június 2-án. Négy nappal korábban a KFOR 30 katonája, köztük 19 magyar, illetve 52 szerb tüntetõ megsebesült a többségében szerbek lakta másik észak-koszovói városban, Zvecanban kitört zavargásokban. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét Szerbiát támadja a koszovói elnök. Vjosa Osmani szerint ugyanis Belgrád az a fél, amely feszültséget gerjeszt. Pristina ezzel szemben a nemzetközi partnereivel elkötelezett, hogy megőrizze a nyugalmat a térségben – írja a Kosovo Online helyi hírportál. 

Nem gerjesztünk feszültséget, ahogyan a múltban sem tettük. Ha valaki feszültséget szít, az Szerbia lesz. Minden előkészületet megteszünk a biztonságért felelős intézményekkel, a partnereinkkel együttműködésben, hogy megakadályozzuk a feszültség növelésére irányuló próbálkozásokat

 – mondta Osmani.

A koszovói köztársasági elnök ugyanakkor azt hozzátette, hogy a december 17-i szerbiai parlamenti választásokat nem engedik megtartani az ország területén. Mint mondta Koszovó az ehhez szükséges kritériumait a nemzetközi jog és a Velencei Bizottság jó gyakorlatának példái alapján határozta meg.

Szerbia nem felelt meg ezeknek a kritériumoknak. Szerbia lehetetlenné tette ezt a folyamatot azzal, hogy nem fogadta el, hogy ezek egy olyan ország választásai, amelyet egy másik országban tartanak meg

 – tette hozzá Osmani. 

Belgrád nem ismeri el a Pristina által egyoldalúan kikiáltott függetlenséget.

Közben a sajtó arról cikkezik, hogy az ohridi megállapodás is része lehet Szerbia uniós integrációja feltételének. Mint arról korábban lapunk is írt, a tizenegy pontból álló javaslat egyebek mellett egymás dokumentumainak és diplomáinak elismerését, az egyszerűbb határátkelést, a könnyebb munkavállalást és a gazdasági kapcsolatok megkönnyítését teszi lehetővé.

Az egyezmény tartalmazza azt is, hogy Szerbia a jövőben nem akadályozhatja Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe, Koszovónak pedig meg kell alakítania a szerb kisebbség önkormányzatiságát biztosító közösséget.

Alekszandar Vucsics szerb államfő is megerősítette, hogy a brüsszeli feltételek sorába állhat ennek a megállapodásnak a végrehajtása. Azt azonban hozzátette, hogy Belgrád nem fogja megengedni, hogy Koszovó ENSZ-tag legyen. 

Mint fogalmazott, ezt elmondta, a németeknek, a franciáknak, az olaszoknak és más európaiaknak, valamint az amerikaiaknak is.

Borítókép: A NATO-parancsnokság alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR amerikai katonái a leposzavityi városháza előtt őrködnek 2023. június 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.