Örülhetnek a vajdasági magyarok a szerb választás után

Óriási győzelmet aratott a vasárnapi előre hozott választásokon a Szerb Haladó Párt, de a Vajdasági Magyar Szövetség is kiemelkedően szerepelt, ez az eredmény a magyarok számára is előnyökkel járhat a továbbiakban – jelentette ki lapunk megkeresésére Orosz Anna, a Magyar Külügyi Intézet kutatója. A szakértő szerint a magyar–szerb kapcsolatok így tovább virágozhatnak.

2023. 12. 18. 19:59
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2023. december 17. Aleksandar Vucic szerb elnök, a Szerb Haladó Párt elnöke szavaz az elõrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában előre hozott tartományi, köztársasági és önkormányzati választásokat tartottak december 17-én. A jobboldali Szerb Haladó Párt hatalmon maradása és vezetőjének, Alekszandar Vucsics szerb elnöknek pozíciója egyelőre megingathatatlannak tűnik. A vajdasági magyar képviselet szintén elérte a célját, az ötfős parlamenti frakcióalapításhoz kellő küszöböt sikerült elérniük, így a magyar érdekek képviselete továbbra is érvényesülhet az országban. Orosz Anna Nyugat-Balkán szakértőt kérdeztük a választások után várható szerbiai bel- és külpolitikai helyzetről. 

A Magyar Külügyi Intézet kutatója a szerb belpolitikát tekintve azzal érvelt, hogy a Szerb Haladó Párt meg fogja tartani vezető pozícióját az országban, és valószínűleg a Szerb Szocialista Párttal és a Vajdasági Magyar Szövetséggel továbbra is együtt fog működni, amelyet tovább színesíthet a másik jobboldali párt, a NADA-val kötött esetleges szövetségük.

Orosz Anna kiemelte: 

Ami biztos lehet, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséggel továbbra is együtt fog működni a Szerb Haladó Párt. Az alapvető keretek nem fognak megváltozni. A Vajdaságban és az országos szintű, parlamenti választáson is az SNS megtartotta a hatalmát.

 Árnyalja a képet, hogy a szakértő szerint az ellenzék választási csalásokat emleget: azzal vádolja a Szerb Haladó Pártot, hogy negyvenezer nem belgrádi lakost szállított a városba, hogy ezzel is befolyásolja az eredményeket.

A szerb külpolitika továbbra is kontrasztban van az európai uniós elképzelésekkel, mivel Brüsszel nem teljesen elégedett a szerb elhelyezkedéssel a nemzetközi politikában, és ezért nem hajlandó felgyorsítani az ország európai uniós tárgyalási folyamatát, amihez a koszovói helyzet is hozzájárul. Orosz Anna kifejtette: az Európa–Amerika–Oroszország közötti hintapolitika minden valószínűség szerint meg fog maradni. Úgy fogalmazott:

Ami itt megállapítható, hogy az erőviszonyok nem változtak, sőt azt lehet mondani, hogy a Szerb Haladó Párt helyzete javult. A hintapolitika az Egyesült Államok, az Európa Unió és Oroszország között meg fog maradni, amely során keletről és nyugatról egyaránt előnyös helyzeteket lehet majd elérni. Ami esetleg még növelheti a mozgásterét a Szerb Haladó Pártnak, illetve Vucsics államfőnek, az az, hogy a szélsőjobboldali pártok kiszorultak a parlamentből.

Orosz Anna szerint így valószínűleg a külpolitikában is növekszik majd Vucsics államfő mozgástere.

Tragédia után óriási győzelem

Miután Pásztor István, a VMSZ elnöke meghalt, fia, Pásztor Bálint vette át az irányítást a pártban, így a magyar képviseletnek továbbra is erős támogatottsága maradt a szövetségen belül. A Nyugat-Balkán szakértő szerint nem várható nagyobb változás a magyarok sorsában, mivel eddig is jó kapcsolatot ápoltak Vucsics elnök pártjával.

A belpolitikában továbbra is problémák merülnek fel, és ugyan nagy elégedetlenséggel a szakértő nem számol, Orosz úgy véli, főleg az EU-párti szerb elégedetlenkedők fogják hallatni hangjukat, másik oldalról pedig a szélsőjobb az, amely – mivel nem került pozícióba a választások során – szintén akadékoskodhat a szerb vezetéssel szemben, azonban ez kevésbé lesz meghatározó. Orosz kiemelte:

Hosszabb távon az a társadalmi feszültség, ami jellemzi most Szerbiát, annak a feloldása nagymértékben attól fog függni, hogy a jelenlegi infláció és a magas energiaárak meddig fognak fennmaradni. Amíg a lakosságot terhelő problémák fennmaradnak, addig ez a fajta feszült helyzet azért fenn fog állni.

A szerb választások utáni helyzet tehát a hatalmon levő Szerb Haladó Párt mellett a vajdasági magyarok számára is előnyökkel járhat a továbbiakban, ezáltal minden valószínűség szerint a szerb–magyar kapcsolatok további javulására, míg az Európai Unióval való viszony további hűvösödésére lehet számítani. 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök, a Szerb Haladó Párt elnöke szavaz az előre hozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.