Példátlan erőszakról beszélt a lengyel köztévénél egy műsorvezető

A közszolgálati televízió erőszakos átvétele Donald Tusk és új kormánya részéről annak beismerése, hogy tudják, hogy nem tartják be a törvényt, erről beszélt egy interjúban Jan Pospieszalski lengyel újságíró, aki a köztelevízió beszélgetős műsorát vezette.

2023. 12. 23. 7:25
TUSK, Donald
Varsó, 2023. december 19. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának elsõ ülésére érkezik a varsói kormányfõi hivatalban 2023. december 19-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sok mindent megtapasztaltam a köztelevíziónál. Láttam, hogy sok vezérigazgatót leváltottak, emlékszem különböző, többé-kevésbé viharos személycserékre is. De olyat még soha nem láttam mostanáig, hogy néhány külsős ember erőszakkal vezette ki az embereket az irodájukból, ajtókat csapkodtak, képviselőket lökdöstek. Őszintén szólva, soha nem láttam még ilyen erőszakoskodást – jelentette ki a Remix News nemzetközi hírportálnak adott interjúban Jan Pospieszalski lengyel újságíró, aki a köztelevízió (TVP) beszélgetős műsorát vezette.

1994-ben kezdtem el dolgozni a TVP-nél. Új csapat voltunk, és ott sem láttak szívesen. A posztkommunista berendezkedés, amelyhez akkoriban a televízió személyzete többnyire tartozott, idegen testként kezelt minket. De még azok a kommunisták is sokkal tisztességesebben viselkedtek velünk, mint amit ma látunk azokon a mobiltelefonos videófelvételeken Varsóban

– mesélte a megrázó élményeit Pospieszalski, aki szerint a közszolgálati televízió erőszakos átvétele Donald Tusk és új kormánya részéről annak beismerése, hogy tudják, hogy nem tartják be a törvényt.

Tuskék ugyanis két lábbal tiporták el a jogállamiságot, amikor lényegében bedarálták a közmédiát, a vezetőket azonnali hatállyal felmentették és új felügyelőbizottságokat alakítottak ki.

SIENKIEWICZ, Bartlomiej
Rendőrök és az ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) politikusai a PAP varsói székházában 2023. december 21-én. Fotó: Szymon Pulcyn

A népszerű újságíró szerint ha a hivatalos eljárások értelmében törvényes vezetőváltás történt volna a TVP, a Lengyel Sajtóügynökség és a Lengyel Rádió vezetésében, akkor az előző csapat ugyanúgy távozott volna, ahogy a Jog és Igazságosság koalíció politikusai is elhagyták volna hivatalukat. 

Azt is megjegyezte, hogy a minisztériumokat és a parlament épületét nem kellett volna erőszakkal, néhány gengszter segítségével elfoglalni. A Morawiecki-kormány miniszterei egyszerűen elhagyták irodáikat és kiköltöztek. Átadták fiókjaikat, íróasztalukat és dokumentumaikat utódaiknak, mert ezeket az utódokat demokratikus választási eljárás során választotta meg a nép.

Hasonlóképpen törvényi szabályozás rendelkezik arról, hogy a közmédia vezetői állományában hogyan történnek a változások. Van az Országos Médiatanács, van az Országos Műsorszolgáltatási Tanács, vannak ezeknek a médiumoknak az igazgatótanácsai, és ők nevezik ki a közmédia társaságok vezérigazgatóit. Ezt törvény írja elő, és vannak erre vonatkozó rendeleteink, amelyek lehetővé teszik a hatalom zökkenőmentes átadását, és lehetővé teszik az érintettek leváltását. Csakhogy Tusk és csapata, főnökei és politikai barátai jól tudták, hogy nem követik az eljárásokat, és hogy megszegik a törvényt. Tehát tudták, hogy a kulturális miniszter döntését erőszakkal kell végrehajtaniuk. Ezért voltak jelen a furcsa testőrök, valamiféle izmos támadók, hogy érvényt szerezzenek ennek a döntésnek

– magyarázta Pospieszalski.

Az új lengyel kormány radikális lépései óta folyamatosak a tüntetések Varsóban, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusai és szimpatizánsai szakadatlanul tüntetnek a köztelevízió épülete előtt. A párt a közösségi oldalon is élesen bírálja Donald Tuskék erőszakos cselekedeteit. A párt azt írja az  X-en:

Nemet mondunk Donald Tusk és tisztjei által létrehozott propagandára, akik illegálisan foglalják el a köztelevízió, a lengyel rádió és a lengyel sajtóügynökség székhelyét. Nemet mondunk a törvénysértésre, a lengyel demokrácia lábbal tiprására és a szólásszabadság korlátozására.

 

Jan Pospieszalski jól ismert jobboldali konzervatív újságíró és kommentátor Lengyelországban. 2004 és 2021 között egy népszerű talkshow-t készített és mutatott be a köztévében, Érdemes beszélni címmel. A műsorában elhangzott nézetek miatt Donald Tusk első két kormánya alatt, 2010–2015-ben, végül 2021-ben Mateusz Morawiecki kormánya alatt többször is lekerült a műsorról.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.