Szijjártó Péter: Ötmillió forint gyorssegélyt nyújt a külügyminisztérium székelyudvarhelyi tragédia után

Újabb részletek derültek ki arról, miért omlott le a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának mintegy egyharmada.

2023. 12. 22. 18:38
null
Székelyudvarhely, 2023. december 19. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Hungary Helps program keretében most a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével ötmillió forint gyorssegélyt juttattunk a Tamási Áron Gimnáziumnak. Az összeget az érintett diákok és családjaik támogatására fordítja majd az intézmény” – fogalmazott a bejegyzésben a külgazdasági és külügyminiszter.

Közlése szerint 

Minden lehetséges segítséget megadnak a székelyudvarhelyi diákotthonban történt tragédia érintettjeinek, illetve a legmélyebb részvétüket fejezik ki az elhunyt diák hozzátartozóinak és imádkoznak a sérültek mielőbbi felépüléséért 

– írta Szijjártó Péter.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának mintegy egyharmada összedőlt, amikor december 18-án az épület külső fala leomlott. A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült.

A helyszíni felmérések igazolták azt a gyanút, amely szerint azért omlott össze a diákotthon egy része, mert közvetlenül a fal és az alap mellett több méter mély árkot ástak a csatornázási munkálatok során 

– erősítette meg a Maszol hírportál megkeresésére Pálfi Előd építész, az építkezési felügyelőség által kinevezett szakértő.

A lap azt írja, hogy a sérült épületszárnyat első fázisban megerősítik, aztán a későbbiekben, a statikai szakvéleményt elkészülte után dől majd el az is, hogy mi lesz a teljes épülettel. „Az épület ki lesz merevítve, az árkokat visszatömjük, a földet megerősítjük, és azon a részen, ahol az épület összeomlott, az egész szerkezetet megtámogatjuk” – magyarázta Pálfi Előd. Mivel a megkezdett csatornázási munkálatokat ilyen körülmények között nem lehet befejezni, a talajvíz és a belvíz nem veszélyezteti majd ismét az épületet, mivel a földet nem töltik vissza olyan magasságban, mint ahogyan volt.

Az építész szerint most az épületstruktúrát kell stabilizálni, a csatornázás vagy az esővízelvezetés most nem prioritás. 

A szakértőnek a jelenlegi állapotot kell megvizsgálnia és erre a helyzetre kell megoldást találnia, mondta a Maszolnak. Kiemelte, nem az ő tiszte megállapítani azt, hogy ki hogyan ásott és miképpen kellett volna, az engedélyeket sem kell tanulmányoznia, mert az más szakértők és hatóságok dolga.

A Maszol kérdésére, hogy az épület van-e olyan állapotban, hogy be lehessen menni és összeszedni a diákok bennmaradt személyes holmijait és eszközeit, Pálfi Előd elmondta: 

Éppenséggel be lehetne menni, de az ügyész megtiltotta, hogy bárki is belépjen, még a tűzoltóknak is egészen addig, amíg nem készül a szakvélemény és nem derül ki, hogy mi lesz az épülettel.

Azon a részen, ahol a diákotthon összedőlt, további omlásokra is lehet számítani, jelentette ki a szakember.

Borítókép: A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.