Tovább emelkedett a kínai földrengés áldozatainak száma

Százharmincötre emelkedett a kínai Kanszu és Csinghaj tartomány határán hétfőn éjjel történt földrengés halálos áldozatainak száma, Csinghajban még 12 eltűnt ember után folyik a kutatás.

2023. 12. 21. 9:20
null
Tahocsia, 2023. december 21. Földrengésben megrongálódott épületnél megy egy helybeli a Kanszu tartománybeli Tahocsia településen 2023. december 21-én. Két nappal korábban 6,2-es erejû földrengés pusztított Kanszu és Csinghaj kínai tartományok határán, az áldozatatok száma 135-re nõtt, a sebesülteké meghaladja a 900-at, 12-en eltûntek. Kanszuban több mint 207 ezer ház megrongálódott, és csaknem 15 ezer ház összeomlott, 80 ezer embert kellett kitelepíteni. MTI/EPA/Andrés Martínez Casares Fotó: Andrés Martínez Casares
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanszu tartományban, ahol a helyi hatóságok adatai szerint 113 halálos áldozata és 782 sérültje volt a földrengésnek, már kedden délután befejeződtek a mentési munkálatok.

A szomszédos Csinghajban a szerdán este kiadott jelentések szerint 22 ember lelte halálát és 198 sérült meg a természeti katasztrófában. Egy földcsuszamlás több embert maga alá temetett, az eltűnt személyek közül még tizenkettőt keresnek.

A katasztrófa sújtotta hegyvidéki területen tartósan mínusz 10 Celsius fok alatt van, és a leghidegebb órákban akár mínusz 15 fokra is süllyed hőmérséklet. A helyi média a mentőket idézve közölte: az ilyen nagy hidegben a törmelék alá szorult emberek szervezete öt-tíz óra alatt kihűl akkor is, ha nincs sérülésük.

A kínai földrengéscentrum közlése szerint a 6,2 erősségű földrengés utakat, áram- és vízvezetékeket, valamint mezőgazdasági létesítményeket rongált meg.

Kanszuban csaknem 15 ezer ház omlott össze, és több mint 87 ezer embert kellett kitelepíteni – mondták el a tartományi illetékesek szerdai sajtóértekezletükön. Van olyan település, ahol az épületek nyolcvan százaléka megsemmisült. A helyi szeizmológiai intézet ráadásul arra figyelmeztet, hogy a következő napokban akár 5-ös erősségű utórengésekre is számítani kell.

A tartományi tisztviselők szerint legalább négyezer tűzoltót, rendőrt és katonát küldtek a katasztrófaövezetbe, valamint több ezer sátrat, összecsukható ágyat, paplant és hordozható tűzrakóhelyet bocsátottak a rászorulók rendelkezésére − számol be róla a CNN.

Mivel a sátrakból kevés van, és a leginkább rászorulóknak tartják fenn őket, akadt olyan héttagú család, amely egy autóban töltötte az éjszakát, míg mások mezőkön, szalmából rakott tűznél próbálták melegen tartani magukat.

Borítókép: Földrengésben megrongálódott épületnél megy egy helybeli a Kanszu tartománybeli Tahocsia településen 2023. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Andrés Martínez Casares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.