A német városok figyelmeztetnek, nem akarnak több migránst

Németország elérte a befogadóképessége határát, változtatni kell a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is – állítja a német települések és önkormányzatok szövetsége.

Forrás: Világgazdaság2024. 01. 03. 19:17
null
Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner) Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német települések és önkormányzatok szövetsége szerdán ismét figyelmeztetett, hogy túl sok menekültkérő érkezett az országba, így elérték a befogadóképességük határát, írta a Világgazdaság.

„Képtelenség végtelen mennyiségű embert befogadni Németországba. Ezért muszáj változtatni a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is” – idézte a Deutsche Wirtschafts Nachrichten Uwe Brandlt, a szervezet elnökét, aki berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az emberek beáramlásának rendezettnek, ellenőrzöttnek és korlátozottnak kell lennie.

Hubatsch, Claudia
Claudia Hubatsch némettanár intenzív nyelvtanfolyamot tart 2016. április 14-én a Potsdami Egyetem egyik előadótermében olyan menekülteknek, akik a képzést követően tanárként szeretnének elhelyezkedni Németországban. Fotó: Klaus-Dietmar Gabbert/MTI/EPA

Brandl szerint sok német szívesen segítene azoknak, akik az országba menekültek, de 

„érezhetően nő az elégedetlenség”.

Ezért azokra kellene koncentrálni, akiknek van esélyük a menedékes státusz elnyerésére, a többieket pedig visszaküldeni a hazájukba, vagy megszervezni, hogy önként távozzanak.

Németország több mint egymillió háború elől menekülő ukránt fogadott be az elmúlt két évben. Tavaly több mint háromszázezer menekült érkezett az országba, ami a legmagasabb szám 2016 óta.

Sok közösségben már egyáltalán nincsen hol elhelyezni az embereket, és hihetetlenül nagy nyomás nehezedik az óvodákra és iskolákra is, túlterheltek az integrációs tanfolyamok

– magyarázta Brandl.

A városok és önkormányzatok szövetsége a települések pénzügyi támogatásában látja az integráció működésének másik kulcsát. „Új módszereket kell keresnünk, amelyek hosszú távon fenntarthatóak”, hangsúlyozza a szervezet. „Ez magában foglalja a migrációs politika alaptörvényben való rögzítését, mint a szövetségi és tartományi kormányok közös feladatát” – tették hozzá.

Véget kell vetni a szövetségi és a tartományi kormányok közötti „felelősségi bingónak”, amikor ezekről a fontos kérdésekről és a finanszírozásukról van szó.

A migrációval és a szélsőjobb emiatti előretörésével kapcsolatos félelmek annyira megerősödtek Németországban, hogy már a bevándorlást egyébként támogató zöldek és liberálisok is bírálják a saját kormánykoalíciójukat, amiért nem tesz eleget azért, hogy hazaküldje azokat a menedékkérőket, akiknek nincs jogi alapjuk az országban tartózkodni.

Élesen bírálja a kérdésben a koalíciót a kereszténydemokrata (CDU) és keresztényszocialista (CSU) ellenzék is.

Borítókép: Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Swen Pförtner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.