A palesztin állam létrehozását sürgeti az Egyesült Királyság

Európai országgal bővülhet azon államok sora, melyek elismerik a palesztin állam létezését. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása után leszögezte, nem egyezik bele a kétállami megoldásba, ám a Egyesült Királyság kész közbeavatkozni és támogatni a független Palesztina elismerését.

2024. 01. 30. 19:59
CAMERON, David; NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2023. november 23. Az izraeli kormány sajtóirodája által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) David Cameron brit külügyminisztert fogadja jeruzsálemi hivatalában 2023. november 23-án, Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusának idején. MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Kobi Gideon Fotó: Kobi Gideon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontolóra venné az Egyesült Királyság a palesztin állam elismerését, ezzel „visszafordíthatatlan folyamatot” elindítva az izraeli–palesztin konfliktus lezárásában – erről beszélt hétfőn David Cameron brit külügyminiszter, volt miniszterelnök az arab nagykövetek fogadásán Londonban. Izrael és a palesztinok között tavaly októberben robbant ki újabb háború, miután a Hamász palesztin terrorszervezet megtámadta a közel-keleti országot, temérdek civilt lemészárolva és többeket elhurcolva a Gázai övezetbe.

A kétállami megoldás azonban már évtizedekkel ezelőtt felmerült a felek közötti konfliktus rendezés részeként, ám az októberi terrortámadás követően Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök leszögezte, nem fog beleegyezni a palesztin állam elismerésébe.

Cameron azonban már arról beszélt, az Egyesült Királyság lehet a következő ország, mely elismerné a független palesztin állam létezését.

Tavaly júniusig az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el, köztük a dél- és közép-amerikai országok, szinte a teljes afrikai kontinens, a közel-keleti és ázsiai országok, az olyan globális nagyhatalmak, mint Kína és Oroszország, továbbá Európában is akad bőven támogatója a független Palesztinának, évtizedek óta működnek palesztin diplomáciai képviseletek, köztük Budapesten is. Palesztina 1988. november 15-én kiáltotta ki függetlenségét, az Egyesült Királyság azonban eddig nem tartozott a felsorolt országok közé.

A brit külügyminiszter beszéde diplomáciai mérföldkőnek számít, ugyanis azt jelenti, London a kétállami megoldásban érdekelt, így lezárva Izrael és a Hamász háborúját.

A palesztinoknak diplomáciai horizontra van szükségük, hogy láthassák, visszafordíthatatlan előrelépés történik a kétállami megoldás felé

– fogalmazott Cameron, aki szerint Londonnak is felelőssége van a közel-keleti helyzet alakulásában.

Hozzátette: „El kell kezdenünk meghatározni, hogyan nézne ki egy palesztin állam – miből állna, hogyan működne. Amint ez megtörténik, szövetségeseinkkel együtt meg fogjuk vizsgálni a palesztin állam elismerésének kérdését, beleértve az ENSZ-t is. Olyan dologról lehet szó, mely segít visszafordítani a folyamatot.”

A külügyminiszter szerint a határok megrajzolásánál az 1967-es határokat kell figyelembe venni: a hatnapos izraeli–arab háború során izraeli ellenőrzés alá került a Gázai övezet, a Sínai-félsziget, a Golán-fennsík, valamint Ciszjordánia.

A politikus múlt héten Jeruzsálemben találkozott Netanjahuval, ahol a The Guardian brit napilap közlése szerint igyekezett meggyőzni a kormányfőt, hogy a kétállami megoldás lehet a béke kulcsa. Netanjahu azonban elutasította a javaslatot, mondván, a lépés veszélyeztetné Izraelt, emellett azzal sem értett egyet, hogy külső hatalmak próbálnak rá nyomást gyakorolni.

Cameron a háború kitörése óta három alkalommal járt a Közel-Keleten, a héten már negyedik alkalommal utazik a térségbe. A Reuters hírügynökség közlése szerint Ománba utazik, ahol hivatali kollégájával arról fognak tárgyalni, hogyan lehetne csökkenteni a feszültséget a térségben. Előzetes jelentések szerint az izraeli–palesztin helyzeten túl a jemeni húszik támadásai nyomán a vörös-tengeri feszültségek is szóba fognak kerülni.

Borítókép: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (jobbra) David Cameron brit külügyminisztert fogadja jeruzsálemi hivatalában 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Az izraeli kormány sajtóirodája/Kobi Gideon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.