Róma is csatlakozna a húszik elleni katonai misszióhoz

Több mint ötmilliárd értékű mezőgazdasági termék exportja került veszélybe a Vörös-tengeren.

2024. 01. 22. 18:23
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róma, Berlin és Párizs összefogásával teremtenék meg a biztonságos hajózást a vörös-tengeri kereskedelmi folyosón – új európai uniós katonai tengeri misszió van kialakulóban. Brüsszelben hétfőn került megvitatásra a kontinens védelmét szolgáló művelet, melyet Itália, Franciaország és Németország kezdeményezett, válaszul a vörös-tengeri krízisre.

Antonio Tajani külügyminiszter az olasz kormány álláspontját megerősítve a sajtónak elmondta, hogy Róma nem nézi tétlenül a jemeni húszi lázadók fenyegetéseit, készen áll, hogy megvédje a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalat.

A tárcavezető beszámolt arról, hogy Itália már most két hajóval is részt vesz az európai tengeri misszióban, melynek kiszélesítését megköveteli a kialakult helyzet. Tajani arra is kitért, hogy az új katonai művelet kezdeményezője Róma, mivel úgy ítéli meg, Európának elszántan kell fellépnie a lázadókkal szemben. Hangsúlyozta, Itália jelentős exportforgalmat bonyolít le, így kötelességük a kereskedelmi hajók védelme.

Nem háborúzni akarnak, a hajóforgalom biztosítása azonban a kormány feladata.

Az olasz őstermelők szövetsége becslései szerint 5,5 milliárd értékű mezőgazdasági termék exportja került veszélybe, mely a krízis miatt nem tud eljutni az ázsiai országokba. Az olasz sajtó szerint az európai külügyminiszterek hétfői ülésén a missziót kezdeményező országok nagy valószínűséggel a többi tagország támogatását kérik, hogy katonai eszközökkel segítsék a vörös-tengeri kereskedelmi teherszállítás védelmét. A Róma, Berlin és Párizs összefogásából létrejövő katonai művelet neve Aspides. Róma a haditengerészet bevonásával járulna hozzá az európai védelmi pajzs megvalósításához. A missziót kezdeményező uniós külügyminiszterek azt is hangsúlyozzák, hogy a misszió kizárólag védelmi célt szolgálna, a Vörös-tengeren szállító kereskedelmi hajók biztonságos áthaladására. Olasz sajtóértesülések szerint a kezdeményező országok felhívására pozitív választ adott Írország. Micheal Martin külügyminiszter úgy nyilatkozott: indokoltnak látja a térség ellenőrzését és felügyeletét.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.