Diszkriminálva érzik magukat a férfiak

A társadalom olyan messzire jutott a nők egyenjogúságának előmozdításában, hogy ma már a férfiakat diszkriminálják – véli egyre több fiatal.

2024. 01. 23. 19:40
illusztráció, férfi, nő, feminizmus (Forrás: Pexels)
illusztráció, férfi, nő, feminizmus (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi férfiak közel 40 százaléka úgy véli, hogy a feminizmus veszélyezteti a pozíciójukat – derült ki a Nemek Közötti Egyenlőség Főtanácsának jelentéséből. Mint az új jelentés megállapítja, 

a fiatal férfiak körében „visszatérés figyelhető meg a hagyományos értékekhez” 

– hívja fel rá a figyelmet a Voice of Europe hírportál. 

 

A dokumentum rámutat, a férfiak ellenállása érezhető a „társadalom fejlődésével” kapcsolatban: a férfiak 37 százaléka (+3 százalékpont) úgy véli, hogy a feminizmus veszélyezteti a pozíciójukat.

Emellett minden ötödik 25 és 34 év közötti férfi normálisnak tartja, hogy többet keres, mint az azonos pozícióban lévő női kollégája. 

A francia férfiak 70 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy a férfiaknak anyagi felelősséget kell vállalniuk a családjukért, hogy kiérdemeljék a társadalomban a tiszteletet.

 

A társadalom megbünteti a férfiakat, csak mert férfiként viselkednek

A spanyol férfiak is hasonlóan gondolkoznak a feminizmusról, mint a franciák. A spanyol Nemzeti Szociológiai Kutatóközpont felmérése szerint a férfiak 44 százaléka egyetértett azzal, hogy a társadalom „olyan messzire jutott a nők egyenjogúságának előmozdításában, hogy a férfiakat ma már diszkriminálják”, számolt be róla a The Telegraph brit lap. 

Sőt, a nők közel egyharmada szintén egyetértett ezzel az állítással.

A válaszadó férfiak közül leginkább a fiatalok érezték magukat diszkrimináltnak. A 16–24 éves korosztályban 52 százalékuk érezte úgy, hogy a nők egyenjogúságára való törekvés túl messzire ment.

Az, hogy a fiatal férfiak érzik magukat leginkább diszkriminálva a feminizmus miatt, az Egyesült Államokban is megfigyelhető. 

Egy amerikai felmérésből kiderült, hogy míg 2019-ben a fiatal férfiak csak kevesebb mint egyharmada számolt be arról, hogy diszkriminációt tapasztalnak az amerikai társadalomban, addig most, mindössze négy évvel később a fiatal férfiak közel fele (45 százalék) már úgy véli, hogy a férfiak nemi alapú megkülönböztetéssel szembesülnek. 

A fiatal férfiak egy része szerint a feminizmus a nemek közötti egyenlőség iránti elkötelezettségből a férfiak megbüntetését célzó ideológiává változott, és a férfiak fele egyetért azzal a kijelentéssel, hogy manapság úgy tűnik, a társadalom megbünteti a férfiakat, csak mert férfiként viselkednek.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.