Egy ötéves vitát zárt le a bajor bíróság

A bíróság úgy döntött, hogy nem kirekesztő a kereszt az épületeken.

2024. 01. 04. 21:26
Biblia, kereszténység, vallás, ima Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markus Söder 2018-ban Bajorország miniszterelnökeként tartományilag elrendelte, hogy minden közintézmény bejáratához függesszenek fel egy keresztet, amely nem vallási jelképnek minősül, hanem Bajorország kulturális indentitásának kifejezése

Sokan felháborodtak a döntés miatt. Hat hónappal a regionális választások előtt Södert ellenfelei azzal vádolták, hogy szélsőjobboldali. 

A keresztet saját választási kampányához használja, és szándékosan keveri a politikát és a vallást

 – bírálta őt különösen a Bundestag környezetvédő alelnöke, Claudia Roth, aki azóta szövetségi kulturális miniszter lett.

Az egyház képviselői is kifejezték egyet nem értésüket.

Ha a keresztet csak kulturális szimbólumnak tekintjük, akkor nem értjük, miért. Nem az állam feladata, hogy megmondja , mit jelent a kereszt

– mondta Reinhard Marx bíboros, München érseke és a Német Püspöki Konferencia elnöke, elítélve a vitát generáló döntést .

Az ügy itt véget is érhetett volna, ám a Szabad Gondolkodás Szövetség elhatározta, hogy 2018. október 5-én fellebbezést nyújt be a közigazgatási bíróságokhoz és megtámadja a rendeletet, mivel az utóbbi megkérdőjelezi az állam semlegességét hit- és vallásügyekben, és kedvező bánásmódot jelent a keresztény vallással szemben − írták a keresetükben.

Öt évvel később a Szövetségi Közigazgatási Törvényszék döntött. 2023. december 19-én hozott ítéletében elismerte, hogy a kereszt a keresztény hit szimbóluma. 

De az, hogy minden középület bejáratánál felakasztanak egyet, nem jelent támadást a német alkotmány 4. cikkelyében biztosított hitszabadság ellen.

Ahogy a bírák is felhívják a figyelmet, a 2018-as rendelet rögzíti, hogy a keresztek célja Bajorország kulturális és történelmi identitásának megerősítése, és mint ilyen, középületekben való kihelyezésük nem mond ellent az állam más vallások iránti nyitottságának alapelvének.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.