Észbe kaptak a demokraták?

Több venezuelai illegális migránst toloncolna haza a Biden-kormányzat – de van itt egy kis csavar.

2024. 01. 03. 19:26
US Mexico Border
People from Venezuela cross a river from Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico to El Paso, Texas, United States on Sep. 29, 2023. The number of immigrants from Laten America to United States is increasing. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Yomiuri Shimbun/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbeszélést tartottak a két ország határán tapasztalható áldatlan állapotokról az Egyesült Államok és Mexikó képviselői a múlt hét folyamán. A tárgyalásról nyilatkozó magas rangú amerikai kormánytisztviselők elmondták, hogy dicséret illeti Mexikót, amiért a múlt héten elindította a kitoloncolást Venezuela felé, a megbeszélést pedig eredményesnek nevezték.

Mint kiderült, szó esett a Biden-kormányzat egyik kedvenc tervéről, az illegális migránsok legalizálásáról is, ami heves kritikát váltott ki a republikánusok körében.

Míg az amerikai demokrata vezetés gyakorlatilag semmit nem tesz a migráció megállításáért, sőt támogatja azt, Mexikó fokozta a migránsok elleni fellépést, többek között fokozott ellenőrzést rendeltek el a határ felé tartó vonatokon.

Láttuk, hogy Mexikó valóban fokozta az intézkedéseket, és ezt nagyra értékeljük

– idézte az egyik amerikai tisztviselőt a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Azonban még ha a mexikói intézkedések hatására valóban csökken is valamelyest az Egyesült Államokba özönlő migránsok száma, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt hónapokban sorra dőltek a rekordok. Míg szeptemberben 269 ezer főről számoltak be a hatóságok, 

decemberben ez a szám már meghaladta a 300 ezret – kongatta meg a vészharangot a Fox News.

Hogy a kialakult helyzet milyen következményekkel jár az országra nézve, azt az amerikai törvényhozás székhelyén, a Capitoliumban is megtapasztalhatták. Mint arról beszámoltunk, karácsony másnapján a helyi rendőrök elfogtak egy venezuelai illegális migránst, aki késsel fenyegetőzött a Capitolium épületénél, és mint kiderült, egy tégla és egy machete is volt nála.

Ez és a hasonló fejlemények egyre nagyobb politikai nyomást helyeznek a Biden-kormányzatra. Ahogy az ország ráfordul az elnökválasztási kampányra, a felmérések szerint a szavazók egyre fontosabbnak tartják a határvédelem kérdését.

Immár azoknak a demokrata vezetésű „menedékvárosoknak” (például New York és Chicago) a polgármesterei is kongatják a vészharangot, amelyek eddig a bevándorlás leghangosabb szószólói voltak.

Bár a Biden-kormányzat továbbra sem hajlandó elismerni, hogy az ő elhibázott politikájuk vezetett a helyzet ilyen szintű súlyosbodásához, a tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy szigorítják az illegális beutazás következményeit, valamint hogy

„szándékunkban áll a Venezuelába irányuló hazatoloncolási járatok [számának] növelése”, és a kormányzat ezt a tágabb bevándorlási stratégia „kritikus részének”, „fontos elrettentő eszköznek” tekinti.

Azt is elmondták ugyanakkor, hogy kiterjesztik a „legális migrációs utakat” – vagyis 

a Biden-kormányzat továbbra is a migránsok pártján áll az amerikai polgárok helyett.

Borítókép: Migránsok az amerikai–mexikói határon (Fotó: AFP/Yomiuri/Yasushi Kaneko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.