Három vörös vonalat nem szabad átlépni Brüsszelnél

Bár Spanyolországban gyakorlatilag az ország alkotmánya elleni támadás zajlik, Brüsszelnek ezzel kapcsolatban nincsenek aggályai, ugyanis a madridi vezetés nem lépte át azt a három vörös vonalat, amelyek az elmúlt években meghatározták az uniós szintű politikát – hangzott el az MCC és az Alapjogokért Központ által Spanyolország ostrom alatt címmel megrendezett beszélgetésen.

2024. 01. 30. 21:57
null
A protestor holds a sig, reading "A strong Spain" during a demonstration called by the opposition party Partido Popular (PP) against the government's amnesty law for people involved in Catalonia's failed 2017 independence bid, and "in defense of a country of free and equal citizens", on the Plaza de Espana square in Madrid, on January 28, 2024. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP) Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel megpróbálja megmondani, hogy mi a jó és mi a rossz, és az elmúlt években kialakult három olyan vörös vonal, amelyeket ha átlép egy ország, akkor kritikára számíthat. Ezek az ellenőrizetlen migráció, az LMBTQ-ideológia és az ukrajnai háború támogatása – mutatott rá Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)

Azok az országok, amelyek ezekkel szembemennek, először figyelmeztetésre, utána pedig támadásra számíthatnak Brüsszel részéről. Sőt, Lengyelország példája bizonyítja, hogy még csak nem is kell mindegyikkel szembemenni, hiszen a lengyelek az invázió kezdetétől támogatták Ukrajnát.

Ezzel szemben Spanyolországban Pedro Sánchez szocialista kormánya az alkotmánnyal is szembement, hogy a hatalom érdekében megszerezze a szeparatisták támogatását, gyakorlatilag már ott tart az ország, hogy „a bűnözők írják a büntetőtörvényeket” – ismertette hazája helyzetét a Vox párt politikusa, Juan García-Gallardo, Kasztília és Leon autonóm közösség kormányának alelnöke.

Sánchez a saját embereit ültette be az alkotmánybírói testületbe, és ellenőrzést szerzett a média és az összes fontosabb közintézmény felett, gyakorlatilag teljesen lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Spanyolországban tehát alkotmányos krízis van, az Európai Parlamentben mégsem hallunk ezzel kapcsolatos felszólalásokat. A csend oka pedig az, hogy Sánchez kormánya Brüsszel három vörös vonalából egyet sem lépett át.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben a magas szintű uniós politika eltérítette a jogot – hívta fel a figyelmet Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója. Szerinte a politikai vita vált jogállamisági vitává, a spanyol helyzetbe pedig azért nem szól bele az EU, mert kívül esik azokon a témákon, amelyeket az EU fontosnak tart.

Azzal kapcsolatban, hogy mi következhet most Spanyolországban, García-Gallardo óvatosan fogalmazott. Mint mondta, sem a bíróságoktól, sem az EU-tól nem remélnek különösebb segítséget, így békés tiltakozásra szólították fel az embereket.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy mi várhat az európai jobboldalra a júniusi európai parlamenti választások után. Szalai Zoltán szerint nehéz előre látni, melyik párt kerül ki legerősebben a voksolásból, de ha megnézzük a tendenciákat, már biztatóbb a kép a jobboldali pártok előretörésével kapcsolatban.

Kovács István szerint a baloldal sikerének kulcsa a nemzetközi összefogás, amely mind horizontálisan, mint vertikálisan igen kiterjedt, tehát a jobboldalnak is valódi szövetséget kell kialakítania. Juan García-Gallardo is egyetértett vele, mondván az olyan rendezvények, mint a CPAC, megkönnyítik az együttműködést a jobboldali pártok között, amelyeknek világszemléletében nagyon sok közös pont van.

Borítókép: Tüntetés Madridban (Fotó: AFP/Oscar Del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.