Irán önkényesnek nevezte a Jemenre mért csapást

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte.

Forrás: TASS2024. 01. 12. 9:20
null
Vörös-tenger, 2024. január 11. A brit védelmi minisztérium által közzétett felvételen a brit királyi haditengerészet Diamond nevû rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én. Az amerikai fegyveres erõk központi parancsnoksága (Centcom) szerint az Irán által támogatott húszik az átfogó támadás során drónokat, manõverezõ robotrepülõgépeket és egy ballisztikus rakétát vetettek be. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban szólította fel a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri kereskedelmi hajók elleni támadások leállítására. MTI/AP/Brit védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nasszer Kanani Chafi iráni külügyminisztériumi szóvivő elítélte és önkényesnek nevezte a jemeni lázadó Ansar Allah mozgalomhoz tartozó húszik állásai elleni nagyszabású amerikai és brit csapást. Ezt az iráni külügyminisztérium Telegram-csatornáján közölte, írta meg a Lenta.ru.

 

A diplomata szerint az országok ezzel megsértették Jemen szuverenitását és területi integritását, valamint a nemzetközi jog normáit. Hangsúlyozta, hogy az ország területére mért csapások nem hoznak eredményt, hanem csak az instabilitás fokozódásához vezetnek a térségben.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia fegyveres erői szövetségesek támogatásával január 12-én éjjel csapást mértek Jemenre. A hadművelet célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy a húszik megtámadjanak hajókat a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok közölte, hogy az amerikai hadsereg a jemeni csapás célpontjainak kiválasztásakor igyekezett minimalizálni a járulékos károkat, és elkerülni, hogy civileket öljenek meg.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki, január 12-i összehívását kérte az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság által Jemen területén végrehajtott tömeges légicsapásokkal kapcsolatban – közölte az ENSZ mellett működő orosz állandó képviselet a Telegram-csatornáján.

A misszió a TASZSZ-nak elmondta, hogy az ülést helyi idő szerint 10 órára tűzték ki.

Fotó: TASSZ/Alexander Serbak

Szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben a Vörös-tengeren a hajók elleni támadások azonnali beszüntetését követeli. A dokumentum mellett nem kevesebb mint 11 ENSZ BT-tag szavazott, míg négy ország, Oroszország, Kína, Algéria és Mozambik tartózkodott. Ezt megelőzően az ENSZ BT elutasított három orosz javaslatot a határozattervezet szövegének módosításáról, köztük azt, amely a Vörös-tengeren a közelmúltban történt eszkaláció okaként a palesztin–izraeli konfliktust említette. 

A Gázai övezetben kiéleződött palesztin–izraeli konfliktus után a húszik azt ígérték, hogy csapásokat mérnek izraeli területre, és nem engedik a velük kapcsolatban álló hajókat áthaladni a Vörös-tenger és a Bab el-Mandeb-szoros vizein mindaddig, amíg a palesztin enklávéban zajló hadművelet le nem áll.

Az Egyesült Államok Központi parancsnoksága szerint november közepe óta több mint húsz kereskedelmi szállítóhajót és hajót támadtak meg ezeken a vizeken. Válaszul az amerikai kormány kijelentette, hogy elindítja a Prosperity Guardian műveletet a Vörös-tengeren a hajózás biztonságának biztosítása és a hajók védelme érdekében.

 

Borítókép: A brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolójának legénysége Sea Viper típusú rakétákkal hárítja el a jemeni húszi lázadók dróntámadását a Vörös-tengeren 2024. január 10-én (Fotó: MTI/AP/Brit védelmi minisztérium)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.