Kína is megelégelte a húszi támadásokat + videó

Iráni források szerint Kína nyomást gyakorol Teheránra, hogy fogja vissza az általa támogatott jemeni lázadókat.

2024. 01. 26. 6:44
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai tisztségviselők arra kérték iráni kollégáikat, hogy segítsenek visszafogni a húszikat, és ezáltal megszüntetni a vörös-tengeri hajózási útvonalat fenyegető veszélyt – írja a The Times of Israel izraeli napilap iráni forrásokra hivatkozva.

Újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában 2024. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Alapvetően Kína azt mondja: »Ha az érdekeinket bármilyen módon sértik, az hatással lesz a Teheránnal folytatott üzleteinkre. Szóval mondjátok meg a húsziknak, hogy tanúsítsanak önmérsékletet«

– idézi az egyik, a tárgyalásokról tájékoztatott iráni tisztviselőt a Reuters hírügynökség.

A források szerint Kína nem tette egyértelművé, hogy milyen következményei lesznek a két ország kereskedelmi kapcsolataira, ha Irán nem tesz eleget a felszólításnak. Kína Irán legnagyobb kereskedelmi partnere, a Kpler kereskedelmi elemző cég tartályhajókra vonatkozó adatai szerint például a kínai olajfinomítók tavaly az iráni nyersolajexport több mint kilencven százalékát vásárolták fel.

A húszik vörös-tengeri támadásai miatt több vezető szállítmányozási vállalat más útvonalakra tereli át hajóit, ami késésekhez és megnövekedett költségekhez vezet. Mint arról beszámoltunk, decemberben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetésével tucatnyi nyugati állam szólította fel a húszikat a támadások befejezésére, a figyelmeztetés azonban nem járt sikerrel.

Januárban a támadások folytatódtak, az egyik incidens során az Egyesült Államok haditengerészete 21 húszi rakétát és drónt lőtt le – számolt be róla a CNN amerikai hírtelevízió. Egy másik alkalommal egy máltai lobogó alatt közlekedő görög hajót ért rakétatalálat. Ugyanakkor Peking is aggódik, hogy a kínai zászlók alatt közlekedő hajókat érik támadások.

Válaszul Nagy-Britannia és az Egyesült Államok több légicsapást is indítottak húszi célpontok ellen, a legutóbbit hétfő éjjel.

Victor Gao, a kínai Szucsoui Egyetem tanszékvezető professzora arról beszélt, Kínát, mint a világ legnagyobb kereskedőjét aránytalanul nagy mértékben érintette a hajózásban okozott zavar, ezért prioritás a Vörös-tenger stabilitásának helyreállítása – számolt be a Világgazdaság. A szakértő hangsúlyozta, Peking a vörös-tengeri válság kiváltó okának Izrael palesztinokkal szembeni bánásmódját tekinti, és nem akarja nyilvánosan a húszikra hárítani a felelősséget.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.