Majdnem minden harmadik osztrák ki akar lépni az EU-ból

Egy friss felmérés szerint az EU-tagságot támogató osztrákok még mindig többségben vannak, de rohamosan nő az EU-ellenzők tábora. A kilépést 29 százalék támogatja.

2024. 01. 23. 8:20
null
Strasbourg, 2024. január 16. Az Európai Parlament (EP) logóját vetítik az uniós törvényhozás strasbourgi épületének padlójára az EP plenáris ülésének idején, 2024. január 16-án. A parlament január 15. és 18. között ülésezik. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osztrák Európai Politikai Társaság (ÖGfE) megbízásából a Market közvélemény-kutató január elején ezer 16 és 80 év közötti osztrákot kérdezett meg az ország uniós tagságával kapcsolatos véleményükről, írta az Exxpress. A megkérdezettek 66 százaléka támogatta Ausztria uniós tagságát.

VON DER LEYEN, Ursula
Fotó: Ronald Wittek

Az ÖGfE szerint a hosszú távú tendencia (69 felmérés 1995 óta) azt mutatja, hogy az Ausztria EU-tagságát támogatók átlagos aránya hetven százalék, ami lényegesen magasabb, mint azoké, akik inkább kilépnének az EU-ból (22 százalék). Az EU elutasítottsága azonban az elmúlt években rohamosan nőtt.

Míg 2019 decemberében a megkérdezettek mindössze nyolc százaléka akarta elhagyni az EU-t – ez volt a legalacsonyabb arány a felmérés időszakában –, addig mostanra ez az arány 29 százalékra emelkedett.

A felmérésben tízből hárman támogatták az Európai Unióból való kilépést.

Az osztrákok jelentős része nem tartja fontosnak a brüsszeli munkát

Úgy tűnik, hogy az EU-val szembeni ellenállás növekedése az Európai Parlament munkájának megítélésén alapul. A brüsszeli munkát 58 százalék tartotta fontosnak, 21 százalékuk nagyon fontosnak, míg 37 százalékuk eléggé fontosnak minősítette. 

Ezzel szemben a válaszadók 38 százaléka nem tartotta fontosnak az uniós parlament munkáját: 22 százalékuk nem nagyon fontosnak minősítette, 16 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem fontos az ott végzett munka.

 

Borítókép: Strasbourg, 2024. január 16. Az Európai Parlament (EP) logóját vetítik az uniós törvényhozás strasbourgi épületének padlójára az EP plenáris ülésének idején, 2024. január 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.