Már nyáron NATO-tag lehet Svédország

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Törökország kulcsfontosságú szerepet tölt be a védelmi szervezetben.

2024. 01. 03. 6:44
KRISTERSSON, Ulf; STOLTENBERG, Jens; ERDOGAN, Recep Tayyip
Vilnius, 2023. július 10. Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (k) jelenlétében kezet fog a másnap kezdõdõ NATO-csúcstalálkozót megelõzõ megbeszélésük elõtt Vilniusban 2023. július 10-én. MTI/EPA pool/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő NATO-csúcstalálkozót július 9. és 11. között rendezik meg Washingtonban, addigra Svédország teljes jogú tag lesz – erről beszélt Jens Stoltenberg, a védelmi szervezet főtitkára a német dpa hírügynökség megkeresésére. Kiemelte, Stockholm teljesítette a Törökországnak tett ígéreteit, és már folynak a tárgyalások Ankara, valamint Washington között az F–16-os vadászrepülőgépek ügyében. Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanis azt mondta amerikai hivatali kollégájának, Joe Bidennek, hogy kizárólag a katonai eszközökért cserébe hajlandó jóváhagyni Svédország csatlakozását.

Svédország Finnországgal együtt adta fel több évtizedes katonai semlegességét, amikor 2022 júniusában bejelentették csatlakozási szándékukat a NATO-hoz.

Finnország idén áprilisban már teljes jogú tagja lett a védelmi szervezetnek – miután minden tagállam hozzájárult a bővítéshez. Stockholm esetében azonban Magyarország és Törökország is élt a vétó jogával. Orbán Viktor miniszterelnök még decemberben beszélt arról, hogy a képviselők körében nincs nagy hajlandóság a csatlakozás támogatására. Miután ugyanis Finnország tagságát jóvá hagyták, egy másik ügyben már eljárást indítottak hazánk ellen.

Ankara pedig azt kérte a svéd kormánytól, lépjen fel országában a Kurd Munkáspárt tagjai ellen. December 26-án a török parlament külügyi bizottsága végül jóváhagyta a csatlakozást, Fuat Oktay házelnök azonban figyelmeztetett: nem várható gyors szavazás a parlament plénuma előtt – közölte múlt hónapban az MTI.

Stoltenberg beszélt egyúttal arról is, hogy Törökország fontos tagja a NATO-nak, nemcsak a térség, hanem Európa biztonsága miatt is.

Törökország ugyanis a Fekete-tenger partján fekszik, emellett szomszédos Irakkal és Szíriával is. A NATO-főtitkár kiemelte, Ankara kulcsszerepet játszik az Iszlám Állam közel-keleti terrorszervezet elleni harcban.

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (j) Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k) jelenlétében (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.