Mearsheimer: Németország azt csinálja, amit Amerika mond

A politológus szerint a németek nagyon félnek, hogy az Egyesült Államok elfordul Európától.

Forrás: Mandiner2024. 01. 09. 12:52
John Mearsheimer in Washington
John Mearsheimer in Washington WASHINGTON, USA - FEBRUARY 21 : John Mearsheimer speaks during a panel organised by Foundation for Political, Economic and Social Research (SETA) Foundation in Washington, United States on February 21, 2019. Yasin Ozturk / Anadolu Agency (Photo by Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Fotó: Europress/AFP/Yasin Ozturk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John J. Mearsheimer politológus, a Chicagói Egyetem professzora, a defenzív realizmus atyja, az Egyesült Államok egyik legelismertebb biztonságpolitikai szakértője interjút adott a német Cicero főszerkesztőjének, ezt pedig szemlézte a Mandiner. A lap főszerkesztője, Alexander Marguier először az orosz–ukrán háborúról kérdezte a szakértőt, aki elmondta, hogy semmi nem támasztja alá azt a nyugati narratívát, miszerint irracionális és őrült volt Putyin, hogy megtámadta Ukrajnát, sőt, azt mondta Mearsheimer, hogy Putyin szempontjából racionális volt megtámadni Ukrajnát, mert nem maradt más választása.

A békével kapcsolatban azonban nem valami derűlátó, úgy gondolja, hogy nem lesz békeszerződés a két fél között, hiszen a céljaik összeegyeztethetetlenek, mivel Oroszország elkötelezett, hogy Ukrajna maradjon semleges, addig az ukránok a NATO-ba vágynak, és a már megszállt területekről sem mondanának le, ám az oroszok nem szándékoznak visszaadni. Mearsheimer ezért úgy látja: „legjobb esetben is egy befagyott konfliktus a kifutás”, azaz „belátható ideig meg lesznek mérgezve a kapcsolatok a Nyugat és Oroszország között”. Ez szerinte „különösen a németek számára rossz hír”.

Azokat a különbségeket, amelyek ma Nyugaton egyre erősebben fellépnek egyik oldalról az Orbán Viktorhoz hasonló emberek, másik oldalról a németek és az amerikaiak között, nincs lehetőség egyensúlyba hozni

– véli a professzor.

Szerinte idővel Európában egyre többen fogják feltenni a kérdést, hogy van-e értelme a háborút folytatni. Ugyanakkor továbbra is lesznek olyanok, akik küzdeni akarnak majd. Oroszország nem egész Ukrajna meghódításában volt érdekelt, pláne nem más kelet-európai országok meghódításában. Ez egy olyan mítosz, amelyet a Nyugat hívott életre, hogy azt állíthassa: Putyin nagyon agresszív, és ő okozta az ukrajnai háborút.

Marguier rákérdezett Németország szerepére is, Mersheimer pedig elmondta, hogy úgy látja, hogy a németek azt csinálják, amit az amerikaiak mondanak, mert félnek attól, hogy elhagyhatják Európát az amerikaiak, és Ázsia felé fordulnának. Ez világos a németek számára, hogyha Európától elfordul az USA, akkor nincs többé amerikai cumi. Ezért, a németek pontosan azt teszik Oroszországgal kapcsolatban, amit kérnek tőlük. 

Hozzátette, hogy Amerikában pedig a republikánusoknál egyre többen kételkednek abban, hogy akarják-e továbbra is finanszírozni ezt a háborút, ám a demokraták teljes egészében kiállnak a háború mellett, mondhatni, hogy az ukrán háború a demokraták háborúja.

A politológus szerint nincs összefüggés az ukrajnai háború és aközött, hogyha veszítene Ukrajna, akkor Kína lerohanná Tajvant, nem hiszi, hogy bármilyen befolyással lenne Hszi Csin-pingre, hogy mi történik Európában.

Az Izrael–Hamász háborúról elmondta, „hogy a palesztin kérdésre a világon alig figyeltek már, és a Szaúd-Arábiához hasonló országok Izraelhez fűződő kapcsolataik állandósítására törekedtek, s ezzel a palesztinokat lényegében elárulták”. Úgy látja, hogy nincs katonai megoldás, csak és kizárólag politikai, ami egy önálló Paleszina lenne, de ezt Izrael ellenzi. Nem gondolja, hogy happy enddel ér véget a konfliktus.

Ugyanakkor úgy látja, hogy a migrációs problémára pozitívan reagálhat Németország. Mint mondja a szakértő, a politikai egyensúlyt oly módon tolja el Németországon belül, ami a kormányzó elitek számára veszélyes lesz. Ezért abból indul ki, hogy „a szövetségi kormányzat idővel megváltoztatja majd a migrációval kapcsolatos álláspontját, mert pontosan látja, hogy politikai sorsa meg van pecsételve, ha nem tesz így.

Borítókép: John Mearsheimer (Fotó: Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.