Nagy a hallgatás Kaminski és Wasik ügyéről Varsóban

Adam Bodnar egyre bizarrabb magyarázatokkal szolgál a Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ügyében tanúsított késedelmére. Az arról szóló pletykák, hogy az elnök „valóban végig akarja-e vinni az egész eljárást”, teljesen abszurdak.

2024. 01. 16. 9:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napon belül átadom Mariusz Kaminski és Maciej Wasik ügyiratát az álláspontommal együtt, és utána már csak az elnök kezében van, hogy mit tesz vele – mondta hétfőn Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter és főügyész, amikor az ügyben folyó kegyelmi eljárásról kérdezték, írja a wPolityce.

Azonban, mint arról lapunk is írt, Adam Bodnar egy pillanatig sem rejti véka alá, hogy célja lebontani mindazt, amit az elmúlt nyolc évben a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett konzervatív kormány felépített. Minderről a Politico hírportálnak beszélt. A rendőrség a múlt héten vette őrizetbe Kaminskit és Wasikot, majd később előzetes letartóztatásba kerültek.

 

Kegyelmi eljárás

Andrzej Duda elnök csütörtökön bejelentette, hogy a büntetőeljárási törvény alapján kegyelmi eljárást kezdeményezett a két elítélt ellen. Bodnar pénteken megerősítette, hogy megkapta az elnök levelét Kaminski és Wasik ügyében. Amikor hétfőn a TVN24 televízióban erről az eljárásról kérdezték, Bodnar azt mondta, hogy kedden átnézi a Kaminski- és Wasik-ügy aktáit. 

A legfőbb ügyész az elnök kifejezett kérésére köteles kegyelmi eljárást kezdeményezni, azonban a legfőbb ügyésznek ki kell fejtenie az álláspontját az ügyben, hangsúlyozta Bodnar. Arra a kérdésre, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, Bodnar azt válaszolta, hogy „néhány napot”.

Átadom az aktát az állásfoglalással együtt, és aztán az elnök kezében van, hogy mit kezd vele,

– mondta Bodnar.

Andrzej Duda elnök arra is felkérte a főügyészt, hogy függessze fel az ítélet végrehajtását, és a kegyelmi eljárás lefolytatásáig bocsássa őket szabadlábra.

 

Miniszteri hatáskör

Mint Bodnar rámutatott, a büntetőeljárási törvény értelmében ezt meg lehet tenni, azaz szüneteltetni lehet a büntetés végrehajtását, ha nagy a valószínűsége annak, hogy erre a kegyelemre sor kerül. „De egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy az elnök valóban végig akarja vinni az egész eljárást” – tette hozzá.

Ahogy fogalmazott

képzeljünk el elméletileg egy olyan helyzetet, hogy én hozok egy olyan döntést, hogy megszakítom a büntetés végrehajtását, aztán ez a kegyelmi eljárás folyik, és az elnök meghosszabbítja az eljárást, és lehet, hogy ezzel a meghosszabbítással elérjük az elnöki ciklus végét, és akkor már sokkal nehezebb lesz egy újabb döntést hozni, hogy ez a büntetés végrehajtásának megszakítása véget érjen.

Lengyelország tüntetés Varsó
Tüntetés Varsóban Donald Tusk politikai tisztogatásai ellen 2024. január 11-én. Fotó: Ladóczki Balázs

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest január 9-én tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Borítókép: Maciej Wasik volt lengyel belügyminiszter-helyettes (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.