Pánikolnak az uniós vezetők Trump miatt

Hidegzuhanyként érte az európai vezetőket Donald Trump volt amerikai elnök domináns győzelme az első, iowai előválasztáson. Egyre komolyabban számolnak azzal a lehetőséggel, hogy Trump visszatér a Fehér Házba, ez pedig várhatóan komoly fordulatot hoz az Egyesült Államok külpolitikájában.

Forrás: Politico2024. 01. 18. 9:32
Trump Campaign Holds Caucus Night Watch Party
Former US President Donald Trump speaks during a caucus night watch party in Des Moines, Iowa, US, on Monday, Jan. 15, 2024. Trump cruised to victory in the Iowa caucus, warding off a late challenge from rivals Ron DeSantis and Nikki Haley and cementing his status as the clear Republican frontrunner in the race. Photographer: Al Drago/Bloomberg via Getty Images Fotó: Bloomberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár most különösen amiatt aggódik, hogy Európa magára maradhat Ukrajna támogatásában, így mindent megtesz, hogy minél több katonai hozzájárulást csikarjon ki a többi tagállamtól.

Ha csak a számokat nézzük, minden oka megvan, hogy magának követelje a vezető szerepet, hiszen Németország a második legnagyobb értékű segélyt küldte Ukrajnának az Egyesült Államok után, tavaly októberig 17,1 milliárd eurós támogatást nyújtott. 

Franciaország ehhez képest csak félmilliárd euróval, Olaszország 0,7 milliárd euróval, Spanyolország pedig 0,3 milliárd euróval járult hozzá.

Az EU-tagállamok többsége által Ukrajna számára eddig tervezett fegyverszállítások mindenképpen túl kicsik. Nagyobb hozzájárulásra van szükségünk

– mondta  Scholz a hónap elején.

Azonban míg a franciák modern fegyvereket küldtek, a németek inkább a hidegháborúból megmaradt régi felszereléseket zúdították rá a háborúban álló országra – mutat rá a Politico hírportál.

Franciaország épp a napokban jelentette be, hogy februárban egy nagyobb fegyverszállítmányt juttat Kijevnek, valamint biztonsági egyezményt is tervez kötni az ukrán vezetéssel.

A britek megelőzték őket: Rishi Sunak brit miniszterelnök múlt héten látogatott Ukrajnába egy hasonló megállapodás aláírására.

Az Európai Parlament tegnapi ülésén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megígérte a képviselőknek, hogy mindenképpen keresztülviszi az Ukrajnának szánt újabb ötvenmilliárd eurós uniós segély elfogadását – vagy így, vagy úgy.

Míg az európai vezetők többsége láthatóan a háború elnyújtásán dolgozik, a magyar kormányzat továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az ukrajnai háborúban a mielőbbi tűzszünet és béke elérésének kellene a fő célnak lennie.

A davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén Novák Katalin köztársasági elnök úgy fogalmazott:

a háború és az agresszió soha nem lehet megoldás.

Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyarország is csatlakozott, és azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke – tette hozzá.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: Getty Images/Bloomberg/Al Drago)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.