Putyin nem támad

A kifogásolható német védelmi képességek szerinte azért alakultak ki, mert „sok olyan rendszert adtunk át Ukrajnának, amelyet nekünk szántak. De újra be fogjuk szerezni őket” – jelentette ki a német védelmi miniszter.

2024. 01. 27. 17:06
PISTORIUS, Boris; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. november 10. Boris Pistorius német védelmi miniszter (b) és Olaf Scholz német kancellár a fegyveres erõk, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2023. november 10-én. Az õsszel tartott évenkénti esemény elsõ napján rendszerint az ország haderejének helyzetét, védelmi kiadásait és stratégiai irányvonalát vitatja meg a politikai és katonai vezetés, a második napi üléshez pedig külsõ elemzõk, agytrösztök és egyéb társadalmi szervezetek képviselõi is csatlakoznak. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nagyon-nagyon fel kell gyorsítanunk a tempót, hogy a legrosszabb forgatókönyvvel is megbirkózzunk” – mondta a Bildnek adott interjúban Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki elmondása szerint minden kockázatot ki akar zárni és elrettentő erőt akar felmutatni.

Jelenleg nem látom annak veszélyét, hogy Oroszország megtámadja a NATO területét, vagy a NATO valamelyik partnerét. De ez egy pillanatfelvétel. Senki sem tudja, hogy ez kitart-e

– mutatott rá a német tárcavezető, hozzátéve, hogy Oroszország jelenleg le van kötve az ukrajnai erőkkel.

 

A német katonaság állapota

Bár Pistorius sürgetné, hogy Németország a háborús felkészültséget felpörgesse, a jelenlegi állapotokat csak úgy értékelte: „Mindenből túl kevés van.” 

A kifogásolható német védelmi képességek szerinte azért alakultak ki, mert „sok olyan rendszert adtunk át Ukrajnának, amelyet nekünk szántak. De újra be fogjuk szerezni őket.”

De az ukránoknak átadott tartalékok okozta hiányon kívül más gondja is akad a német hadseregnek: kevés a katona. Egyesek szerint a külföldiek vagy bevándorlók toborzása problémás lehet. Pistorius azonban nem igazán hisz ezeknek a véleményeknek:

Második és harmadik generációs gyerekekről van szó, akiknek még nincs német útlevelük, de folyékonyan beszélnek németül, akik ebben az országban élnek, és akik esetleg hajlandók lennének szolgálni azért az országért, ahol felnőttek vagy felnőnek

– osztotta meg nézeteit a témában, kiemelve, hogy ennek semmi köze az „idegenlégióhoz”.

 

Félelem Donald Trump visszatérésétől

„Úgy vélem, európaiként jól tesszük, amit már évekkel, tíz vagy húsz évvel ezelőtt meg kellett volna tennünk: többet fektetünk saját biztonságunkba Európában. Ha most úgy nézzük ezeket az amerikai választásokat, mint nyúl a kígyót, az egyáltalán nem segít rajtunk! Meg kell csinálnunk a házi feladatunkat” – mondta. 

Az európai gyakorlatból példát is vett. A miniszter „elképzelhető változatnak” nevezte a svéd modellt, amely nem ír elő kötelező katonai szolgálatot, viszont kötelező sorkatonai szolgálatot igen.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter és Olaf Scholz német kancellár a fegyveres erők, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2023. november 10-én. (MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.