Szakértők szerint rekordot dönthet idén az Európába érkező migránsok száma

2024-ben akár egymillió migráns is elérheti Európát, miközben az Európai Unió is nagy változásokon fog keresztülmenni.

Forrás: Focus Online, origo.hu2024. 01. 03. 18:51
Serbian gendarmerie officers stand by migrants who are to be searched, close to the Serbia-Hungary border
bevándorlás
EUROPE-MIGRANTS/SERBIA Fotó: REUTERS/Marko Djurica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió idén minden valószínűség szerint nagy változásokon fog keresztülmenni. Június 6–9-ig európai parlamenti választásokat tartanak, amely alapvetően meghatározhatja a kontinens jövőjét. A migrációs kérdés már 2023-ban is sorsdöntő jelentőségű volt, 2024-ben úgy tűnik, még többet fog nyomni a latban – írja a Focus Online. 

Az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) szerint a 2022-es egymillió fős bevándorlási ráta 2023-ban megdől. Emlékezetes, hogy 2015-ben Angela Merkel német kancellár kiadta a jelszót: „Wir Schaffen Das!” (azaz: Megcsináljuk!).

A Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai azt mutatják, a tengeri útvonalakon 2023-ban 11 hónap alatt 350 ezer illegális bevándorló lépte át a határt.

A német hírportál több szakértőt is megkérdezett arról, 2024-ben hogyan alakulhatnak a számok. Catherine Woollard, az Európai Menekültügyi Tanács (ECRE) igazgatója arra számít, hogy rekordokat fog dönteni a bevándorlók száma az új évben. A szakértő egymilliót meghaladó számot prognosztizál.

Karácsony tájékán az Európai Unió tagállamai az uniós migrációpolitika változásairól állapodtak meg.

Ylva Johannson, az Európai Bizottság belügyi biztosa magabiztosan nyilatkozott az új uniós szabályzásokról:

Most megállapodtunk egy átfogó migrációs és menekültügyi paktumban, külső határaink jobb védelmével.

 

A szabályozást a portál szerint sok emberi jogi szervezet éles kritikával illette. Catherine Woollard is azon a véleményen van, hogy a menedékjog fog csorbát szenvedni általa.

A szakértő tömören fogalmazta meg a véleményét:

A határ menti országok paktumban előírt nagyobb felelőssége miatt a migránsok fokozott visszaszorításra és több elutasításra számítunk a határokon.

Az Európai Unió tagállamai közül sokan nem fogadják el a szervezet által előírt kötelező migrációs kvótát, többek között Lengyelország nemmel szavazott a törvényre, sőt Csehország, Ausztria és Szlovákia tartózkodott a rendelet elfogadásától – írta az Origo.

Változás a szlovák–magyar határon

Szlovákia nem fogja meghosszabbítani január 22-e után az ellenőrzést a magyar határon – jelentette be Sutaj Estok szlovák belügyminiszter a Markíza szlovák kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán. „Már nem terjesztek elő újabb javaslatot ezeknek az ellenőrzéseknek a meghosszabbítására” – fogalmazott Estok, akinek szavait a TASR szlovák hírügynökség idézte. A szlovák belügyminiszter a lépést azzal indokolta, hogy „jelenleg nyugodt és stabil a helyzet” az illegális bevándorlás körül. Hozzátette: amennyiben az illegális migráció aktivitása nőni fog, az ellenőrzéseket ismét bevezetik. Sutaj Estok elmondta: úgy vélik, az illegális migráció problémája tavasszal ismét fokozódhat, addig időt akarnak adni a határok védelmét biztosító rendőröknek és katonáknak a pihenésre. Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák–magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. (MTI)

Borítókép: Illegális bevándorlókat kapnak el a szerb rendőrök a szerb–magyar határon (Fotó: Reuters/Marko Djurica)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.