Új világrendet teremt Oroszország

Oroszország célja, hogy felbontsa a második világháború után kialakult pénzügyi rendszert, megszüntesse az Egyesült Államok ebből fakadó hatalmát, és új világrendet alakítson ki. Az események jelenlegi dinamikája az oroszok malmára hajtja a vizet.

Forrás: The Washington Post2024. 01. 27. 18:23
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. augusztus 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítõ BRICS-csoport állam- és kormányfõi augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kreml 2022 és 2023 folyamán több megbeszélést is összehívott, amelyek célja a dollár tartalék valutaként betöltött szerepének felszámolása volt a világban – derül ki az orosz Biztonsági Tanács belső dokumentumaiból, amelyekbe a The Washington Post amerikai napilap nyert betekintést.

Az egyik legfontosabb feladat egy új világrend megteremtése. A nyugati országok az Egyesült Államok vezetésével megpróbálták ránk erőltetni a saját struktúrájukat, amely a dominanciájukra épül

– áll például az egyik, 2023. április 3-án kelt dokumentumban.

 

Az elmúlt hónapok eseményei alapján az orosz vezetés magabiztos lehet a céljaival kapcsolatban. A Nyugat által támogatott ukrán ellentámadás csődje és a BRICS szerepének erősödése mellett a kezükre játszik az is, hogy az Izrael melletti kiállása a világ sok pontján aláásta az Egyesült Államok tekintélyét. A baloldali lap szerint Oroszország elkezdett a globális többség tagjaként hivatkozni magára.

Egy másik idén nyári dokumentum, amelyet a Biztonsági Tanács vezetőjének, Nyikolaj Patrusevnek egy közeli munkatársa jegyez, nagyobb együttműködést szorgalmazott Kína és Oroszország között a mesterséges intelligencia és a kiberrendszerek terén.

A dokumentum szorgalmazza, hogy Peking és Moszkva hozzon létre új pénzügyi rendszert és egy alternatív fizetési rendszereken – például blokkláncon – alapuló eurázsiai digitális valutát, hogy megkerüljék a nyugati dominanciát a globális pénzügyi tranzakciókban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tagadta, hogy Oroszország a globális pénzügyi rendszer amerikai dominanciájának aláásásán dolgozna, de elismerte, hogy alternatívák megteremtésére törekszik, mondván, hogy a „kollektív Nyugat” intézkedései Moszkva segítsége nélkül is aláássák a bizalmat. A Kreml „gondosan követi [a helyzetet], és új gazdasági neuronrendszert épít, mert az előző rendszer megbízhatatlannak, hamisnak és veszélyesnek bizonyult” – mondta Peszkov a The Washington Postnak adott nyilatkozatában.

Míg a Nyugat nagy része még mindig a korábbi rendhez való visszatérésben reménykedik, Oroszország milliárdosai megértették, hogy a régi életnek vége, és most itt az ideje, hogy új jövőt teremtsenek – vélekedett egy magas rangú európai biztonsági tisztviselő, hozzátéve, hogy a Nyugat vissza akar térni a megszokott kerékvágásba, az oroszok viszont megértették, hogy ez lehetetlen, és megpróbálnak egy új világot építeni.

Oroszország pozíciójának erősödésében fontos szerepe van a BRICS egyre nagyobb tekintélyének, amit mi sem bizonyít jobban, mint az idei bővülés, amellyel Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Egyiptom és Etiópia is taggá vált. 

Oroszország január elsején vette át a BRICS soros elnökségét, amelynek apropóján Vlagymir Putyin elnök elmondta, hogy a szuverén egyenlőség megteremtésére koncentrálnak a világban.

Természetesen kiemelt hangsúlyt helyezünk a részt vevő országok külpolitikai koordinációjának fokozására, valamint a nemzetközi és regionális biztonságot és stabilitást fenyegető kihívásokra és veszélyekre való közös hatékony válaszkeresésre

– hangzott el Putyin beszédében.

Moszkva egyébként már mintegy 200 különálló BRICS-rendezvényt jelentett be 2024-re, amelyek közül mintegy tíz lesz miniszteri szintű. Nyizsnyij Novgorod ad otthont a BRICS külügyminiszteri találkozójának a nyáron, míg Kazany az éves BRICS-csúcstalálkozónak októberben.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül vesz részt a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján 2023. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.