A francia gazdák egyetértenek a magyarokkal

A francia gabonatermelők sem elégedettek az Európai Unió szabályaival.

2024. 02. 15. 17:27
null
Chilly-Mazarin, 2024. január 31. Rohamrendõrök és a kormány mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák a traktorukkal elbarikádozott autópályán a Párizstól mintegy 20 kilométerre, délre fekvõ Chilly-Mazarin közelében 2024. január 31-én. A legjelentõsebb francia mezõgazdasági érdekvédelmi szervezet, az FNSA és a Fiatal gazdák (Jeunes Agriculteurs) nevû szervezet január 29-én határozatlan idejû blokádot kezdett a párizsi régióban és Észak-Franciaországban. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia gabonatermelők arra szólítják fel a kormányt, hogy a soron következő ülésein minden erejét fordítsa arra, hogy az EU záradékokat vezessen be, hogy megvédje az ágazatot az ukrán importtól.

Szolidaritást kell mutatnunk Ukrajnával, de két év erőfeszítés után már nem tudjuk egyedül viselni a következményeket

− figyelmeztetettek a francia gabonatermesztők szakszervezetei.

Az Európai Bizottság éppen most adott védzáradékot az ukrán baromfira, tojásra és cukorra, amivel korlátozzák az Európába történő behozatalukat, így pedig védik az ágazatot – a gabonatermesztők is ezt követelik.

2022 júniusában Brüsszel feloldott minden korlátozást, a vámokat és a kvótákat az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, hogy ezzel is segítse az országot háborús erőfeszítéseiben. Ennek eredményeként az EU 20 millió tonna ukrán gabonafélét importált 2022 és 2023 között, kétszer annyit, mint a háború előtt.

Franciaországban, bár a gabonaimport 2022–2023-ban elérte a 13 000 tonnát, ez kevesebb, mint a háború előtt volt.

A francia gabonatermesztők ezt a piac fenntarthatatlan torzulásának tartják, tekintettel arra, hogy Ukrajnában a termelési költségek csaknem fele olyan magasak és kevésbé szigorúak a környezetvédelmi követelmények.

A francia búza- és gabonatermesztők ezzel csatlakoznak a lengyel, szlovák és magyar gazdálkodókhoz, és vészféket követelnek a Kijevből érkező túlzott élelmiszerhullám ellen. A közelmúltban lengyel és román gazdák blokkolták a határokat, hogy megakadályozzák a gabonafélék bejutását országukba.

Az ukrajnai behozatal kérdése fokozza a gazdálkodók elégedetlenségét Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon, Litvániában és Lettországban.

Bár az Európai Bizottság úgy véli, hogy az ukrán termékek versenye még nem gyakorolt ​​negatív hatást az egész európai piacra, a közelmúltban beleegyezett a vészfékek bevezetésébe és a vámok újbóli bevezetésébe az említett három termék esetében, amennyiben a 2022. és 2023. évi átlagos szintet meghaladó behozatal előállna.

Ezt az eljárást az Ukrajnával kötött autonóm kereskedelmi intézkedések engedélyezik, amelyek 2025-ig tartanak.

Amellett, hogy a gabonaféléket ezen érzékeny termékek közé sorolták, a francia termelők azt kérték, hogy a védintézkedés kiváltására vonatkozó referencia-időszakot a háború előtti behozatali mennyiségben, azaz 2022 előtt rögzítsék.

Csütörtök délelőtt Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter találkozott a szakmaközi szervezettel egy újabb probléma megoldása, a Szajnán keresztüli gabonaszállítás ügyében, amelyet az olimpiai játékok idejére átmenetileg fel kell függeszteni.

Borítókép: Rohamrendőrök és a kormány mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó francia gazdák a traktorukkal elbarikádozott autópályán a Párizstól mintegy 20 kilométerre délre fekvő Chilly-Mazarin közelében (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.