A svéd miniszterelnök városában is elszabadult az erőszakhullám

Idén eddig húsz alkalommal robbantottak bevándorló hátterű bűnbandák Svédország szerte, köztük a miniszterelnök városában, Strängnäsben is. A robbantás a Foxtrott néven ismert szervezett bűnözői csoporthoz köthető, és egy konkurens bandatag ellen irányult. Ulf Kristerssont is megrázta az eset, de egyelőre nem látszik a fény az alagút végén.

2024. 02. 19. 16:06
null
Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson holds a news conference toghether with the Prime Minister of Finland and the President of the European Commission (both not in picture) at the Swedish government headquarters Rosenbad, in Stockholm, Sweden, on January 19, 2024. (Photo by Henrik Montgomery/TT / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Fotó: Henrik Montgomery/TT /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strängnäs a svéd fővárostól kilencven kilométerre nyugatra fekvő csendes kisváros, mely a skandináv kereszténység egyik bölcsője, a jelenlegi székesegyház helyén már a késő viking korban keresztény templomot emeltek. Emellett arról is nevezetes a 13 ezres kisváros, hogy a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson otthona is ott található. 

Az elmúlt hónapokban újabb, nem túl dicsőséges hírnevet is szerzett a település. 

A rendőrség rajtaütött egy műhelyen, ahol hatalmas mennyiségű, mintegy száz kilogramm kábítószert foglaltak le, melynek piaci értéke 32 millió korona, azaz 1,1 milliárd forint. 

Az eset mindössze két kilométerre történt Ulf Kristersson házától. A fogásról hamar kiderült, hogy a leghírhedtebb bandához, a Foxtrotthoz köthető. 

A napokban pedig hatalmas robbanás rázta meg a városkát, a köztévé beszámolója szerint a Foxtrotthoz köthető konfliktus miatt. 

A detonáció következtében húsz házat kellett kiüríteni. 

A Foxtrott már egy ideje komoly bandaháborúban áll konkurens csoportokkal, tavaly minden korábbinál durvább erőszakhullám söpört emiatt végig elsősorban Stockholmban és környékén. A szervezett bűnözői csoportot a Kurd Róka néven ismert Rawa Majid vezeti, akit egyes források szerint tavaly Iránban fogtak el, ugyanakkor az SVT közmédium által bemutatott riportban Majid hangja hallható, aki közli, Strängnäs az ő területe, senki nem nyúlhat hozzá, ellenkező esetben „tűzijáték” lesz. 

A harmincas évei végén járó Majidról ismert, hogy kegyetlensége nem ismer semmilyen határt. Az őszi leszámolásoknak többek között áldozatául esett az egyik konkurens bandavezér Uppsalában lakó édesanyja is. Úgy tűnik, a hatalmi harcnak azóta sincs vége. A strängnäsi robbantás a negyedik volt a sorban csak februárban, ezek mind a Foxtrotthoz köthetők az Expressen napilap szerint. Bár Kristersson már a tavalyelőtti kampányában is a bevándorlóhátterű bandák megfékezését ígérte, melyet hatalomra kerülésekor kormányának fontos teendői közé emelt, ugyanakkor most bevallotta, immár a bőrén érzi ennek égető közelségét. 

Amikor ilyen közel kerül, akkor igazán észrevehetővé válik. Most én is megtapasztaltam ezt, és ez élő emlékeztető is számomra

– mondta a miniszterelnök. 

Az SVT szerint a robbantás a Strängnäsben lakó Foxtrott-bandatag ellen irányult, azaz ha hinni lehet a Kurd Róka fenyegetésének, akkor további leszámolásokra lehet számítani. Felmerül a kérdés, hogyan történhetett meg ilyen brutális támadás a miniszterelnök közvetlen közelében – még ha jelenleg fizikailag nem is ott lakik Kristersson –, és vajon a közeljövőben képes lesz-e a rendőrség megakadályozni a városban és bárhol máshol az országban az ilyen típusú erőszakos bűncselekményeket. Az elmúlt években igen jelentős mértékben megemelték a rendőrségnek juttatott költségvetési forrásokat, és a szervezet nagyszabású toborzásba is kezdett, miközben a kormány rendszeresen törvénymódosításokat jelent be a bandák visszaszorítása érdekében. Ugyanakkor a szolgálatot teljesítő rendőrök a problémát továbbra is a rendőrhiányban látják: tízből nyolc egyenruhás úgy nyilatkozott a rendőrszövetség megbízásából nemrégiben készített felmérésben, hogy 

ritkán vagy soha sincsen elég rendőr szolgálatban ahhoz, hogy vissza tudják szorítani az erőszakot. 

A fegyveres erőszakot, amely húsz éve – a tömeges bevándorlás előtt – Svédországban gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt.

 

Borítókép: Ulf Kristersson (Fotó: TT/AFP/Henrik Montgomery)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.