„Az EU vezetése képtelen egyensúlyt teremteni az érdekalapú és az értékalapú politizálás között”

Ma azt látjuk, hogy a mi stratégiánkkal szemben Európa eltolódott az átideologizált, moralizáló politizálás irányába – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Eurázsia Magazinnak nyilatkozva.

2024. 02. 08. 4:51
MTI/AP/Virginia Mayo Brüsszel, 2024. január 24.
Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete elõtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban.
MTI/AP/Virginia Mayo
Brüsszel, 2024. január 24. Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete elõtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6-9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által meghirdetett kockázatmentesítési stratégia valójában az európai és a kínai gazdaság szétválasztását célozza, amely a blokkosodás felé mutat – nyilatkozta az Eurázsia Magazinnak Hidvéghi Balázs. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az Európai Unió alapvető érdeke – a zöldátállás szempontjából is –, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági együttműködést folytasson Kínával.

„Ma azt látjuk, hogy az uniós vezetés nem képes az önálló európai érdekek beazonosítására és követésére” – jelentette ki Hidvéghi Balázs. Mint mondta, ennek hátterében egy mindent meghatározó dilemma áll, Európa ugyanis nem egységes abban, hogy a világpolitikai színtéren hogyan kellene viselkednie: önálló hatalmi szereplőként vagy pedig Amerika alárendeltjeként. 

A Kínával kapcsolatos uniós politika bizonytalanságát is ez okozza, Európa nem tudja eldönteni, hogy Kínára partnerként vagy ellenfélként, sőt ellenségként tekintsen. 

A Fidesz európai parlamenti képviselője kiemelte, a magyar álláspont más koordináta-rendszerben gondolkozik: „mi a saját nemzeti érdekeinkből, földrajzi, gazdasági adottságainkból indulunk ki”. Hozzátette:

Ma azt látjuk, hogy a mi stratégiánkkal szemben Európa eltolódott az átideologizált, moralizáló politizálás irányába. Az Európai Unió vezetése képtelen egyensúlyt teremteni az érdekalapú és az értékalapú politizálás között, ami pedig még tovább erősíti az európai alárendeltséget.

A politikus megjegyezte, véleménye szerint ez a fajta uniós hozzáállás rossz Európának, és ahhoz vezet, hogy Európa folyamatosan veszít a versenyképességéből, és ahogy Magyarország a magyar érdekeket tartja szem előtt, úgy az Európai Uniónak is képesnek kellene lennie arra, hogy megfogalmazza, mi Európa mint önálló hatalmi szereplő érdeke, majd pedig arra, hogy eszerint lépjen fel a globális gazdasági és politikai színtéren.

HIDVÉGHI Balázs
Hidvéghi Balázs szerint az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban alkalmazott stratégia kérdésében is kezdettől fogva jelentős különbség van a magyar és az uniós álláspont között
Forrás: A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja

Hidvéghi Balázs emlékeztetett, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban alkalmazott stratégia kérdésében is kezdettől fogva jelentős különbség van a magyar és az uniós álláspont között. „A magyar álláspont, mondhatjuk, hogy realista alapokon áll. Számba vette az erőviszonyokat, és ez alapján abból indul ki, hogy ezt a háborút Ukrajna a fronton nem tudja megnyerni. Ebből pedig az következik, hogy a tűzszünetre kell koncentrálni, és mielőbbi béketárgyalásokra van szükség” – emelte ki az Eurázsia Magazinnak a politikus, hozzátéve, hogy „minden más csak elhúzódó konfliktushoz és további emberéletek elvesztéséhez vezet”. 

Az uniós álláspont ugyanakkor kezdettől fogva morális megközelítést alkalmaz, az „ameddig szükséges” („as long as it takes”) szólamot követi, amellyel az a probléma, hogy nem jelent valódi, átgondolt stratégiát. 

Az EP-képviselő megjegyezte, hogy az unió sosem határozta meg, hogy pontosan mi a célja a hadszíntéren, ezt milyen időkeretben szeretné elérni, ugyanakkor egyértelművé tette, hogy morális szempontból csak ez az egyetlen elfogadható hozzáállás létezik. 

Ennek a része az is, hogy kizárják például a Putyinnal való tárgyalás, találkozás lehetőségét. Az unió azáltal, hogy a háború kérdéséből morális ügyet csinál, saját csapdájába esik bele. Azzal, hogy elvágja a tárgyalás és kapcsolattartás lehetőségét, nem segíti elő azt, hogy ennek a háborúnak mielőbb vége legyen. 

A magyar kormányfő ugyanakkor a magyar nemzeti érdeket tartja szem előtt, a valóságból és a tényekből indul ki, amiből pedig az a hozzáállás következik, hogy a kapcsolatokat fent kell tartani és tárgyalni kell – emelte ki Hidvéghi Balázs.

Borítókép: Az európai parlamenti választásokat reklámozó felirat az EP brüsszeli épülete előtt 2024. január 24-én. A választásokat június 6–9. között tartják az Európai Unió tagállamaiban (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.