Háborúra készülnek az észtek, hadba hívták a briteket

Az orosz–ukrán háború közel két évvel ezelőtti kirobbanása után jelentősen megváltozott a biztonsági helyzet a kontinensen, de különösen Kelet-Európában. A Balti-tenger partján fekvő Észtországban már önkéntes fegyveres csoportok is alakultak, attól tartva, Ukrajna után a NATO-országok ellen indul meg Moszkva.

2024. 02. 22. 13:57
null
Meremae, 2021. november 20. Az észt hadsereg tartalékos katonái járõröznek az észt-orosz határ 40 kilométeres szakaszán, egy elõre be nem jelentett hadgyakorlat során, az észtországi Meremae közelében 2021. november 20-án. A hadgyakorlat célja, hogy a nemzeti parancsnoklási rend reagálóképességét teszteljék. A hadgyakorlat november 25-ig tart. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólították a briteket az észt SAS nevű (a szombat és vasárnap angol kezdőbetűi után) önkéntes fegyveres szervezet tagjai, készüljenek arra az eshetőségre, hogy Oroszország az ukrajnai háború után a NATO-tagállamok felé veheti az irányt. A brit Sky News televíziós hálózat riportjában kiemelte, az önkéntesek azt üzenik az Egyesült Királyság állampolgárainak, álljanak fel a kanapéról és tanulják meg, hogyan kell harcolni. Az SAS tagjai ugyanis a hétvégéket gyakran töltik gyakorlatozással, ahol többek között lőfegyverrel is megtanulnak bánni.

Európában közel két évvel ezelőtt jelentős fordulatot vett a biztonsági helyzet az orosz–ukrán háború kirobbanásával, és egyre többen javasolják a civilek kiképzését.

Legutóbb Patrick Sanders brit vezérkari főnök fogalmazott meg hasonló gondolatokat: januárban a tábornok azt mondta, ki kell képezni és fel kell fegyverezni a civileket, ám a Rishi Sunak vezette kormány elutasította a javaslatot. Az észtek azonban azon a véleményen vannak, küzdenek szabadságukért, tudják milyen, ha elveszítik azt. Észtország az 1900-as években német és szovjet megszállás alatt is volt, majd 1991-ben lett ismét független, 2004-ben pedig csatlakozott az Európai Unióhoz. A balti ország 294 kilométeren határos Oroszországgal.

Tallinn egyébként nem először említette retorikájában azt az eshetőséget, hogy Moszkva a NATO ellen fordul, ami már egyenesen egy világháborúhoz vezetne. Múlt héten az észt hírszerzés értesüléseivel volt tele a nemzetközi sajtó, miszerint a következő évtizedben támadhatják meg az oroszok a védelmi szövetség tagjait. Álláspontjuk szerint ha Ukrajnában Oroszország győzne, könnyen vérszemet kapnának az oroszok.

Egy újabb háború kirobbanására már a készületek is megkezdődtek a balti országban: a Sky News értesülései szerint 20 ezer főre – közel duplájára – emelték a területvédelmi erők létszámát, akiket válság esetén behívhatnak.

Borítókép: Az észt hadsereg tartalékos katonái járőröznek az észt–orosz határ 40 kilométeres szakaszán egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során az észtországi Meremae közelében 2021. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.