Kormányellenes tüntetések törtek ki Haitin

Zavargásokba fordult kormányellenes tüntetések törtek ki hétfőn Haiti nagyvárosaiban.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 6:20
HENRY, Ariel
Port-au-Prince, 2021. oktber 17. A helysznt biztostjk rendrk Port-au-Prince-ben, ahol Ariel Henry haiti miniszterelnk virgot tett Jean Jacques Dessalines szabadsghs emlkmvhez 2021. oktber 17-n. Ismeretlen tettesek elraboltak 17 misszionriust a fvrosban, Port-au-Prince-ben. MTI/AP/Joseph Odelyn Fotó: Joseph Odelyn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ariel Henry miniszterelnök lemondását követelő tüntetők rendőrökkel csaptak össze, égő gumiabroncsokkal akadályozták a forgalmat és megbénították a tömegközlekedést. 

A közintézmények, bankok, iskolák zárva tartottak a szigetország északi és déli régióiban.

Kisebb demonstráció volt a fővárosban, Port-au-Prince-ben is, ahol több tucat aktivista gyülekezett a kormányfő hivatala előtt, aki egyben ügyvivő jelleggel az államfői tisztséget is ellátja. A rendőrség könnygázzal oszlatott. A tüntetők soraiban ott volt Claude Joseph volt miniszterelnök és elnökjelölt is.

Még legalább három napig lehet tüntetésekre számítani, tekintettel arra, hogy február 7-ét tartják egyfajta határidőnek Henry lemondására. Ez a dátum nagy jelentőséggel bír Haitin: 1986. február 7-én menekült el ugyanis Jean-Claude Duvalier egykori diktátor Franciaországba, és 1991. február 7-én iktatták be Jean-Bertrand Aristide-et, az ország első demokratikusan megválasztott elnökét hivatalába.

Henry 2021-ben lett ideiglenes államfő is, miután Jovenel Moise elnököt meggyilkolták.

A többszörösen katasztrófa sújtotta szigetországban Moise meggyilkolása után szabadult el a pokol. Haitinek azóta is csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudják kinevezni a bírókat. 

A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az ország mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapódzott a törvénytelenség és az erőszak.

Borítókép: Rendőrök Port-au-Prince-ben, Haiti fővárosában (Fotó: MTI/AP/Joseph Odelyn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.