Luxusmárkák félthetik presztízsüket a bűnbandáktól

A bevándorló bandatagok szeretnek drága, márkás ruhákat és órákat hordani, azonban minél inkább a bűnözőkhöz kötik ezeket az árucikkeket, annál inkább leértékelődnek a társadalom más csoportjainak szemében – figyelmeztet egy kutató.

2024. 02. 06. 5:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rolex órák, valamint a Gucci, a Canada Goose, a Louis Vuitton és más tekintélyes márkák ruhái és kiegészítői egyre népszerűbbek a bevándorlóhátterű bűnbandák körében, hiszen minél több a logó a ruhájukon, annál jobban tudják mutatni, hogy komoly pénzeket keresnek a bűnözéssel – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Azonban mivel ezek a márkás termékek egyre többször tűnnek fel komoly bűnözőkön, a márkák presztízse más jómódú csoportok körében csökkent, hívja fel rá a figyelmet a Samnytt svéd hírportál. Mint írják, azok, akik ezeket a drága márkás termékeket vásárolják, ezzel azt akarják kifejezni, hogy sok pénzük van, jó ízlésűek és egy exkluzív társadalmi osztályhoz tartoznak.

Mindez azonban a feje tetejére áll, amikor a termékek még a társadalom nehézsúlyú bűnözői körében is divatba jönnek.

– Sokak számára a márka kulturális szimbólum, valami, ami megmutatja az identitását és azt, hogy mit képvisel. A nagy emblémákkal ellátott exkluzív márkák azt jelezhetik, hogy boldog és sikeres ember vagy, aki megengedheti magának, hogy megvegye a termékeket – mondta el Eva Ossiansson, a Stockholm School of Economics doktora és márkakutatója a Dagens Nyheter svéd lapnak.

Felhívták rá a figyelmet, hogy amikor egy olyan társadalom, mint a svédországi, erodálódik, és a nehézsúlyú bűnözők versenyezhetnek a törvénytisztelő, sikeres polgárokkal a legtöbb pénzért, akkor azon exkluzív áruk presztízse is erodálódik, amelyeket korábban csak a törvénytisztelő, sikeres emberek engedhettek meg maguknak.

 

Az áruházak és az ilyen márkás árukat árusító üzletek láthatóan aggódnak e fejlemény miatt, hosszú távon ugyanis a többségi társadalom szemében a magas a státusú márkából alacsony státusú márkák válhatnak. Azt kockáztatják, hogy elveszítik a hagyományos vásárlóikat, és csak a bűnözők vásárolnak majd náluk, akik egy idő után szintén rájönnek, hogy a márkák elvesztették státusukat, és elhagyják őket másokért. Ez pedig könnyen csődöt is jelenthet.

Nem fogadnak el készpénzt

Most egyes luxusáruházak azzal próbálják megakadályozni, hogy bűnözők vásároljanak náluk, hogy megtagadják a készpénz elfogadását. Azután fordultak ehhez a megoldáshoz, hogy

nemrég egy bérgyilkos, miután éppen kivégzett egy másik bűnözőt, egyenesen a Nordiska Kompaniet luxusáruházba ment, hogy a gyilkosságért kapott pénzből dizájnerruhákat vásároljon magának.

Az még nem derült ki, hogy ez a módszer mennyire hatékony a bűnözők távol tartásához, de ha nem tesznek semmit, az még rosszabb.

– Ha a egyes márkákat a bandákkal, a bűnözéssel és a kábítószerrel hozzák összefüggésbe, az oda vezethet, hogy a valódi célközönsége más márkákat választ, mert az emberek nem akarják, hogy velük kapcsolatban is a bűnözésre asszociáljanak mások – magyarázta Eva Ossiansson.

Ugyanakkor e gyártók képviselői nem akarnak beszélni a médiának a problémákról. Attól tartanak, hogy ezzel csak még jobban felhívnák a figyelmet a jelenségre, és tovább gyorsítanák termékeik leértékelődését.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.