Magyarország a liberális politikára jelent veszélyt

A svéd NATO-csatlakozásról, az orosz–ukrán háborúról, a demokrácia védelméről és a liberális politikára veszélyes kormányzásról beszélt egy terjedelmes interjúban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Wall Street Journal amerikai lapnak.

Forrás: Wall Street Journal2024. 02. 29. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A NATO-szerződés arról szól, hogy készek vagyunk egymásért harcolni, készek vagyunk egymást megvédeni, készek vagyunk egymásért meghalni, tehát ezt a komoly elkötelezettséget nem lehet robotpilóta-üzemmódban megtenni – erről beszélt Orbán Balázs a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjúban a svéd NATO-csatlakozást ratifikáló magyar politikai események kapcsán.

 

A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok nem voltak a legjobbak, mert

elsősorban a svéd liberális politikai elit támadta folyamatosan Magyarországot sok területen: demokrácia, jogállamiság, ilyenek. És a mi álláspontunk az első pillanattól kezdve az volt, hogy készek vagyunk támogatni Svédország NATO-tagságát, de előbb át kell beszélnünk ezeket a problémákat és azt, hogy hogyan leszünk együtt egy szövetségi struktúrában. Tehát időbe telt, de elértünk néhány célt. A svéd miniszterelnök Magyarországon járt. Új megállapodásokat írtunk alá a katonai biztonsági vállalatokról és a kutatási vállalatokról, és ez a kölcsönös bizalomépítési folyamat nagyon jól ment

– felelt Orbán Balázs arra a kérdésre, hogy miért tartott ilyen sokáig a NATO-csatlakozás ratifikációja. 

Komolyan kell venni a NATO-t

Hozzátette, hogy Magyarország nagyon komolyan veszi a NATO-t. Azon kevés ország közé tartozunk például, amelyek képesek teljesíteni, hogy a bruttó haza termék több mint 2 százalékát költik a hadseregre. 

Sokszor volt katonai konfliktus Svédország és Oroszország között, és ez egy komoly elkötelezettség magyar részről, hogy készek vagyunk egymást megvédeni, és készek vagyunk támogatni a balti államokat és a skandináv országokat ebben. De ezt a döntést szemtől szembeni kölcsönös tisztelet alapján kell meghozni, ami sajnos sokszor hiányzik a nemzetközi politikából. Tehát mindenki azt mondja, az összes nagyhatalom azt mondja, hogy kis országok, nektek nincs szavatok ebben a kérdésben. Csak alá kell írnotok mindent, és azonnal el kell fogadnotok a nagyok döntéseit. Magyarország szuverén külpolitikai gondolkodása nem így működik, tehát nagyon komolyan kell vennünk ezeket a döntéseket

– szögezte le a miniszterelnök politikai igazgatója. Az újságíró felvetésére hangsúlyozta, hogy  a magyarok értelmezése szerint a NATO és Oroszország most nem áll háborúban egymással, tehát nincs NATO-követelmény arra, hogy háborút indítson Oroszország ellen, ennek pedig így is kell maradnia.  – Értelmezésünk szerint a NATO a szabadság és a stabilitás garanciája a régióban. Oroszország nem támadna meg egyetlen NATO-országot sem.A NATO sokkal erősebb Oroszországnál. A magyar érdek is nyilvánvaló. Kell egy ország, vagy egy ütközőzóna, vagy valami Magyarország és Oroszország között. A történelmi tapasztalataink szerint ha ez nem így volt, az biztonsági problémát okozott nekünk – fogalmazott Orbán Balázs. Hhozzátette:

A háború folytatása Magyarország biztonságát fenyegeti, mert a potenciális eszkaláció veszélye fenyeget. Ráadásul a háború miatt az európai gazdaság hanyatlik, a versenyképességünk csökken, az áramárak az egekbe szöknek, az emberek szenvednek nemcsak Ukrajnában, hanem az egész régióban. A gazdák minden egyes közép-európai országban tiltakoznak. Ez tehát rövid távon igazi kihívás számunkra.

 

Mielőbb vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz

Orbán Balázs azt is leszögezte, hogy Magyarország az első pillanattól kezdve azt mondja, Oroszország indokolatlanul támadta meg Ukrajnát, ami a nemzetközi joggal ellentétes. – Megpróbáljuk támogatni Ukrajnát különböző területeken, a harctéren azonban az a valóság, hogy Ukrajna egyre több területet veszít, és Ukrajna tárgyalási potenciálja is csökken. A háborúval nem javul, hanem romlik a helyzet. Ezt tehát figyelembe kell vennünk. És az ukrán hadsereg sajnos most nagyon rossz állapotban van, és a rá nehezedő nyomás egyre nő – jelentette ki a háború kapcsán. Szerinte vissza kell ülni a tárgyalóasztalhoz és ott lezárni a háborút.

A mi ajánlásunk minden partnerünknek: tartsák fenn és állítsák helyre a kommunikációt, majd állapodjanak meg egy rövid távú tűzszünetben, és használják ki ezt a lehetőséget arra, hogy először a további tárgyalások kereteit vitassák meg, majd kezdjék meg a további tárgyalásokat. Tehát mindig egy lépéssel előre, így lehet békét teremteni. Mindenki úgy tesz, mintha senkinek sem lenne ötlete, hogyan kell ezt csinálni, de valójában minden konfliktus, ami a 20. században és a 21. században volt, ezzel a mindenki által jól ismert módszerrel ért véget

– emelte ki Orbán Balázs az interjúban. Hozzáfűzte, hogy a nyugati országok közül néhányan nem akarják lezárni a háborút.

Veszély a liberális politikára

A nyugati kritikákra reagálva Orbán Balázs kitért arra, hogy Magyarország nem a demokráciára, hanem a liberális politikára jelent veszélyt. Ahogy fogalmazott:

És ez azért igaz, mert 2010 óta a kormányunk minden erejét arra fordítja, hogy a liberális progresszív nyugati kormányok nemzeti konzervatív alternatíváját építse ki, és ebben nagyon sikeresek vagyunk. A családpolitikánk működik. Magyarország GDP-je megháromszorozódott, csökkentek az adók, csökkent a munkanélküliség, nőtt a házasságkötések száma, csökkent a válások száma. Tehát az összes társadalmi és gazdasági tényező azt mutatja, hogy lehet egy elkötelezett, világos, konzervatív kormányt konzervatív politikával bevezetni, és az ország sikeres lehet.

Ez valódi veszélyt jelent a liberális progresszív értékekre, mert minden rossz döntésüket meg lehet kérdőjelezni ezen az alapon. Ezért kell Magyarország ellen menniük, és az eszköztáruk a megszokott eszköztár. Minden olyan vádat felhasználnak Magyarország ellen, amit az összes konzervatív erő ellen használnak. – Itt az Egyesült Államokban Donald Trump és emberei a liberális média szerint tekintélyelvű emberek, ugyanez Olaszországban, ugyanez Lengyelországban, ugyanez Franciaországban, ugyanez Németországban, és a szokásos eszköztár Magyarország ellen. Az egyetlen kivétel vagy az egyetlen különbség az, hogy Magyarországon a konzervatív kormány már régóta hatalmon van, és a magyar emberek nagy többsége támogatja – mondta Orbán Balázs a Wall Street Journal lapnak.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (Forrás: Facebook/Orbán Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.