Megmutatjuk az egyik legszebb égi jelenséget

Rengeteg fotót osztottak meg a közösség oldalakon, ezekből adunk közre néhányat, és azt is megmondjuk, mi köze van ehhez a Napnak.

2024. 02. 28. 9:45
Északi fény 2024. február 27-ről 28-ra virradó éjszaka Murmanszk környékén
Forrás: VK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este a Murmanszk környéke feletti égbolt zöldre változott az északi fénytől. A képeket a helyiek osztották meg a közösségi oldalakon.

Na de mi okozza a sarki vagy északi fényt?

Az égitestet óriási erejű és rendkívül összetett mágneses tér veszi körül, melynek erővonalai mentén a bolygóközi térbe folyamatosan távozik némi anyag. Ezen részecskék áramát nevezzük napszélnek

– írja a Hello Izland oldal.

A Föld légkörében különböző magasságban különböző gázok találhatók, amelyek az űrből érkező részecskékkel reakcióba lépve különböző színű és alakú fényjelenségeket okoznak

– folytatja az okfejtést. És végül a zöld színre is magyarázatot ad a szerző.

A sarki fény jelenségét kiváltó reakció leggyakrabban a légkör 100-250 km magas rétegében megy végbe. Ebben a magasságban a legnagyobb az oxigénatomok koncentrációja. Amikor a napszél eléri a légkört, az ott található oxigénatomokat gerjeszti, amely reakció zöldes árnyalatú fény keletkezésével jár. Mivel az emberi szem a színek spektrumából a zöldet észleli a legkönnyebben, ezért a zöld északi fényt észleljük a leggyakrabban.

Ennek a jelenségnek voltak részesei tegnap éjjel Murmanszk környékén élők.

Borítókép: Északi fény 2024. február 27-ről 28-ra virradó éjszaka Murmanszk környékén (Forrás: VKontakt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.