Orosz olajfinomítót államosítana Berlin

Korábban már ideiglenes állami felügyelet alá vonták az orosz többségi tulajdonban lévő PCK olajfinomítót, most azonban az államosítását fontolgatja a német kormány. A tervnek azonban komoly hátulütői lehetnek.

Forrás: Politico2024. 02. 16. 9:33
olajvezeték Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északkelet-németországi Schwedtben található PCK olajfinomító államosítását fontolgatja a német kormány. A finomító látja el üzemanyaggal fél Kelet-Németországot és a teljes német üzemanyag-ellátás mintegy 11 százalékát adja.

Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Csakhogy a PCK 54 százaléka az orosz Rosznyeft olajtársaság tulajdonában van, amely továbbra is mintegy hétmilliárd eurónyi vagyonnal rendelkezik Németországban, így a német kormány félti az ellátás biztonságát. A finomítót korábban ideiglenes állami felügyelet alá vették, amelynek időtartamát kétszer már meghosszabbították, csakhogy március 10-én a második hosszabbítás is lejár.

A német kormány most azt fontolgatja, hogy újabb hosszabbítás helyett inkább államosítja a PCK olajfinomítót. Paradox módon azonban azzal a lépéssel, amely az ellátás biztonságát lenne hivatva biztosítani, épp az ellenkezőjét érhetik el a németek.

Az ukrajnai orosz invázió után a német kormány minden más szempontot félretéve igyekezett a lehető leginkább leválni az orosz energiahordozókról. A PCK-t így egy sebtében köttetett megállapodás alapján Kazahsztánból látják el nyersolajjal. Csakhogy a kazah olaj Oroszországon folyik keresztül, és meglehetősen valószínű, hogy az oroszok az államosításra a csapok elzárásával válaszolnának – magyarázta Viktor Katona, a Kpler piacelemző cég vezető nyersolajelemzője a Politico hírportálnak.

A másik probléma, hogy ha az államosítás mellett döntenek, szakértők becslése szerint egy- és kétmilliárd euró közötti összeget kellene kifizetniük a Rosznyeft számára, aminek az Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató német kormány számára nem lenne túl jó optikája.

Az orosz olajóriás ráadásul már kijelentette, hogy nem lenne hajlandó elfogadni az államosításról szóló döntést. Ha pedig perre mennek, a német kormány hiába hivatkozik a közérdekre, egy, a két ország között még 1989-ben kötött befektetési megállapodás alapján elég valószínű, hogy vesztesen kerülne ki a jogi csatározásból.

A legjobb opciónak a status quo fenntartása, tehát az állami felügyelet újabb meghosszabbítása tűnik, azonban ez nem oldja meg a németek alapvető problémáját. A PCK ugyanis így a Rosznyeft kezében maradna, tehát Damoklész kardjaként lebegne a németek feje felett az ellátás bizonytalansága és az árak megugrása, ami újabb csapás lenne az amúgy is megtépázott német gazdaságnak.

A PCK olajfinomító körül kialakult szituáció jól mutatja, milyen lehetetlen helyzetbe navigálta bele magát Európa az Oroszország ellen indított gazdasági háborúval.

Európa nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az orosz olaj ne találjon ide

− mutatott rá Tóth Máté energiajogász, a Magyar Energetikai Társaság elnökségi tagja.

Borítókép: Olajvezeték (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.