Oroszország megnyugtató üzenetet küldött Romániának

Egy felmérés szerint a románok többsége elutasítja a sorkatonai szolgálat visszaállítását.

null
Mihail Kogalniceanu támaszpont, 2017. március 8. Román katonák (az elõtérben), miután kiszálltak egy amerikai UH-60-as Black Hawk helikopterbõl az Atlantic Resolve fedõnevû állandó rotációs NATO-hadgyakorlat keretében tartott román-amerikai mûveletek közben a Bukaresttõl 325 kilométerre délkeletre lévõ Mihail Kogalniceanu támaszponton 2017. március 8-án. (MTI/EPA/Robert Ghement) Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Semmiképpen sem a háborút keressük Romániával – közölte Oroszország bukaresti nagykövete válaszként arra, hogy a román vezérkari főnök pár nappal ezelőtt orosz háborús fenyegetésről beszélt, s az önkéntes katonai szolgálat felállítását javasolta. Valerij Kuzmin nagykövet szerint a katonai vezető politikai nyomásra igyekezett „hisztériát” kelteni.

Oroszország nem jelent semmiféle fenyegetést Románia számára. De amikor Románia egyre több külföldi csapatot hív meg az országba, a katonai szolgálat miatt aggódik, akkor nyilvánvalóan valamilyen következményen is el kell gondolkozni

– fogalmazott Kuzmin.

Gheorghita Vlad román vezérkari főnök egy interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy Oroszország más európai országokat is megtámadhat, ezért fel kell készíteni a lakosságot.

Szerinte ez a lehetőség Romániát is aggodalommal tölti el, a lakosságnak is fel kell készülnie az esetleges háborúra, be kell vezetni az önkéntes katonai szolgálatot, hogy a 35 év alatti lakosság megtanulhasson lőfegyverrel bánni, nehéz terepen tájékozódni vagy védekezni egy vegyi támadás hatásai ellen.

Marcel Ciolacu miniszterelnök viszont kijelentette: nem kell háborútól tartani. – Románia soha nem volt nagyobb biztonságban, mint ma – mondta a kormányfő.

Egy friss felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. A megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett sorkatonai szolgálat visszaállítását Romániában. A 18–35 éves korosztálynál az elutasítás aránya 72 százalék volt, a támogatóké pedig 11 százalék. Hasonlóképpen a megkérdezettek csak 37 százaléka lenne hajlandó, 57 százalékuk viszont elutasítaná, hogy „háborús felkészítő tanfolyamon” vegyen részt. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében az elutasítás aránya 77 százalékos volt. 

Az MTI által is idézett közvélemény-kutatás azon a kérdésére, hogy meg tudná-e védeni a román hadsereg az országot külső támadás esetén, a megkérdezettek 21 százaléka válaszolt igennel, 71 százaléka pedig nemmel, arra a kérdésre pedig, hogy megvédenék-e Romániát a NATO-szövetségesek, ha az országot támadás érné, a megkérdezettek 69 százaléka válaszolt igennel és 20 százaléka nemmel.

Borítókép: Román katonák (az előtérben), miután kiszálltak egy amerikai UH–60-as Black Hawk helikopterből az Atlantic Resolve fedőnevű állandó rotációs NATO-hadgyakorlat keretében tartott román–amerikai műveletek közben a Bukaresttől 325 kilométerre délkeletre lévő Mihail Kogalniceanu támaszponton 2017. március 8-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.