Saját emberei döntik romba a korrupciós ügybe keveredett spanyol kormányt + videó

A szocialista kormány felkérte volt közlekedési miniszterét, hogy adja vissza képviselői mandátumát, miután súlyos korrupciós botrányba keveredett. José Luis Ábalos azonban nem távozik, csak a saját pártját hagyja el, tovább gyengítve a Sánchez-kormányt.

2024. 02. 28. 8:45
Jose Luis Abalos Visits The Jose Ortega Y Gasset Foundation
The Minister of Transport, Mobility and the Urban Agenda, Jose Luis Abalos, visits the Jose Ortega y Gasset-Gregorio Marañon Foundation, which has a University Research Institute with a presence in Europe and Latin America on June 25, 2020 in Madrid, Spain. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem zárhatom le a politikai pályafutásomat korruptként, ha ártatlan vagyok. Ezt mondta a korrupciós botrányba keveredett volt spanyol közlekedési miniszter. 

Jose Luis Abalos Visits The Jose Ortega Y Gasset Foundation
José Luis Ábalos
José Luis Ábalos 2020. június 25-én Madridban, Spanyolországban. Fotó: NurPhoto/Oscar Gonzalez

José Luis Ábalost hétfőn saját pártja, a Spanyolországot kormányzó szocialista PSOE kérte fel arra, hogy mondjon le mandátumáról azután, hogy belekeveredett egy a koronavírus-járvány idejére visszanyúló korrupciós ügybe.

A rendőrség azt gyanítja, hogy 2020-ban Ábalos akkori tanácsadója, Koldo Garcia közvetítő szerepet töltött be egy egészségügyi szolgáltatásokkal is foglalkozó cég, valamint többek között a Kanári- és Baleár-szigetek kormánya között. 

A cél az volt, hogy az érintett vállalattól vásároljanak maszkokat. A férfi végül nyolc szerződést hozott tető alá mintegy 54 millió euró értékben, melyért cserébe kenőpénzt kaphatott. Utóbbit a nyomozás adatai szerint alátámasztja látványos vagyongyarapodása is.

 A csendőrség 19 másik gyanúsítottal együtt múlt héten vette őrizetbe, majd bizonyos óvintézkedések mellett szabadlábra helyezte.

Az ügyet vizsgáló bíró úgy gondolja, hogy nem Garcia az egyetlen szereplője az ügynek, hanem egy, a kormányhoz köthető korrupciós hálózat működhetett a pandémia idején Spanyolországban. 

A volt közlekedési tárcavezető esetében az a gyanú, hogy a Kanári-szigetek kormányának akkori elnökét, Ángel Victor Torrest vette rá arra, hogy az általa megjelölt cégtől vásárolja meg a maszkokat. Rajta kívül a gyanúsítottak listáján szerepel a spanyol kormány belügyminisztere, Fernando Grande-Marlaska, a kongresszus elnöke, Francina Armengol, aki a koronavírus-járvány idején a Baleár-szigetek elnöki posztját töltötte be, továbbá az akkoriban az egészségügyi tárcát vezető Salvador Illa is.

Pedro Sánchez kormányfő azt állítja, hogy sejtése sem volt a kétes maszkértékesítési szerződésekről, és nem érdekli, hogy saját kormányának tagjairól van szó, bukni hagyja azokat, akiknek bukniuk kell.

Esther Pena, a szocialista párt szóvivője hétfőn úgy fogalmazott: azért adtak végül ultimátumot a volt közlekedési miniszternek, mert bár nem ítélkeznek felette, úgy gondolják, hogy politikai felelősség terheli, amivel együtt jár az is, hogy le kell mondania képviselői székéről, ha neve összefonódik egy ilyen súlyos botránnyal. José Luis Ábalos 24 órát kapott tőlük arra, hogy megtegye a lépést, de ő a keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy egyedül a kongresszus belügyi bizottságának elnöki posztjáról hajlandó távozni, képviselői mandátumát viszont megtartja, mivel ártatlan.

Elhatároztam, hogy a végsőkig megvédem személyes becsületemet és képviselői hírnevemet

 – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette, hogy jólesett volna neki, ha saját pártja támadás helyett mellé áll, mert szerinte ez lett volna a helyes. A történtek után azonban eldöntötte, hogy kilép a szocialisták köréből, és a parlament kisebb pártokból, valamint független képviselőkből álló, úgynevezett vegyes csoportjában folytatja tovább a munkát.

Ábalos bejelentése után a szocialista párt közölte, hogy felállítanak egy parlamenti vizsgálóbizottságot, mely kivizsgálja a Koldo-ügyet, valamint ideiglenesen felfüggesztik Ábalos párttagságát, és egy olyan eljárást is kezdeményeznek ellene, aminek eredményeként végül kizárhatják a pártból.

A volt közlekedési tárcavezető távozása tovább gyengíti Pedro Sánchez eleve ingatag lábakon álló kormányát. Amellett, hogy a spanyol miniszterelnök a hatalomért cserébe kiszolgáltatta magát a katalán és baszk nacionalisták szeszélyeinek, akik nélkül nem tud törvényeket hozni, már korábban elvesztette egyik szövetségese, a szélsőbaloldali Podemoshoz tartozó képviselők támogatását. Utóbbiak már decemberben a parlamenti vegyes csoportba költöztek át. Ábalos csatlakozásával Sánchez már öt képviselőt veszített el azóta, hogy tavaly novemberben beiktatták.

SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök sajtóértekezletet tart az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A miniszterelnök ráadásul a központi kormányon kívülről is folyamatos ostrom alatt áll. A párt Kasztília-La Mancha régiót vezető tagja, Emiliano Garcia-Page azóta támadja saját formációját, hogy Sánchez alkotmányellenes és jogállamiságot sértő paktumokat kötött meg a szeparatista katalánokkal és baszkokkal azért, hogy kormányon maradhasson. Azután, hogy Ábalos bejelentette távozását a pártból, Garcia-Page közölte: a PSOE mostanra egy labirintusban van, és kétségei vannak afelől, hogy ki tud belőle keveredni.

Elmondta azt is, hogy a szocialista párt teljesen elvesztette saját alapelveit, miután az összes szövetségese a radikalizmus irányába próbálja elhúzni, ami egy állandó stresszteszt Sánchez számára. 

A kasztíliai vezető úgy gondolja: a pártnak számolnia kell azzal, hogy az emberek elégedetlensége egyre csak növekedni fog, mivel lassan már nem tudják a régi elveivel azonosítani a szocialista pártot.

Utóbbit igazolják a február 18-i galíciai választási eredmények is. A szocialista párt ugyanis soha nem látott vereséget szenvedett el a konzervatív Néppárttal (PP) és a baszk nacionalistákkal szemben is.

 

Borítókép: José Luis Ábalos 2020. június 25-én Madridban, Spanyolországban (Fotó: NurPhoto/Oscar Gonzalez) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.